UNAPREĐENJE STRATEGIJE

Kako smanjiti štetu od pušenja? Deset prijedloga za promjenu u politici javnog zdravlja

Hronika26.09.24, 10:25h

Kako smanjiti štetu od pušenja? Deset prijedloga za promjenu u politici javnog zdravlja
Prevalencija pušenja globalno raste, a broj smrtnih slučajeva i dalje je vrlo visok, dosegnuvši 8 miliona godišnje u posljednjih 10 do 15 godina

 

 

 

Na posljednjoj online sesiji sedmog po redu Samita o smanjenju štete od pušenja, koji je održan pod okriljem neprofitne organizacije SCOHRE u Atini, predstavljeno je 10 prijedloga usmjerenih na rješavanje globalnog problema pušenja i njegovih štetnih efekata. SCOHRE se zalaže za efikasnije politike kontrole duhana i smanjenje negativnih posljedica koje pušenje izaziva.


- Prevalencija pušenja globalno raste, a broj smrtnih slučajeva i dalje je vrlo visok, dosegnuvši 8 miliona godišnje u posljednjih 10 do 15 godina. Postoje novi alternativni nikotinski proizvodi i sve je više dokaza da su ovi proizvodi manje štetni po konzumente u poređenju s konvencionalnim pušenjem. Međutim, iako je dokaza sve više, njihova regulatorna prihvaćenost širom svijeta varira - naglasila je Lina Nikolopulu, direktorica SCOHRE.


Nikolopulu je predstavila deset ključnih prijedloga za unapređenje strategija u borbi protiv pušenja. Prema njenim riječima, prvi prijedlog fokusira se na značaj svijesti i informisanih odluka. Istakla je potrebu za pružanjem jasnih i uporedivih informacija kako bi pojedinci mogli da prepoznaju stvarne opasnosti pušenja i istraže manje štetne alternative, što je presudno za donošenje slobodnih odluka.


Drugi prijedlog naglašava potrebu da ljudska prava budu u centru odluka vlada. Politike o nikotinskim proizvodima moraju priznati značajne razlike u nivoima rizika između cigareta i bezdimnih alternativa i da podrže korisnike u smanjenju štetnosti. Štaviše, kako znanje o njima napreduje, ove politike treba kontinuirano ažurirati kako bi odražavale nove naučne uvide.


Edukacija i zdravstvena pismenost su, također, veoma važni za efikasnu kontrolu pušenja, navela je Nikolopulu. Ona je istakla da obrazovanje zdravstvenih radnika i pušača igra ključnu ulogu u povećanju efikasnosti napora za kontrolu duhana, direktno utičući na javno zdravlje. Za zdravstvene radnike je od suštinske važnosti da se nude specijalizovani seminari obuke, praktična savjetodavna obuka, online kursevi i informacije o farmaceutskim preparatima, kao i novim uređajima za isporuku nikotina. 


Prema njenim riječima, dijeljenje iskustava i najboljih praksi među stručnjacima može doprinijeti razvoju savremenih i efikasnih strategija javnog zdravlja i jedinstvenog, naučno zasnovanog stava o kontroli pušenja. Slučaj Švedske – gdje samo oko 5% stanovništva puši služi kao epidemiološki dokaz da se efikasna strategija javnog zdravlja može primijeniti. Međunarodna saradnja među stručnjacima, koristeći platforme poput SCOHRE-a, treba da teži stvaranju jedinstvenog i snažnog stava koji promoviše prelazak sa trenutnog pristupa SZO-e na pragmatičniji, zasnovan na novim naučnim dokazima, naglasila je Nikolopulu.


Prevencija, peta stavka u njenom izlaganju, naglašava važnost sprečavanja početka pušenja i smanjenja izloženosti kroz različite mjere, uključujući oporezivanje, strože regulative pri kupovini, restrikcije u oglašavanju, zdravstvena upozorenja i intervencije na nivou zajednice, posebno kada je u pitanju zaštita mladih i ranjivih grupa.


Robustan regulatorni okvir treba da osnaži potrošače da donose informisane odluke i da tretira nikotinske proizvode proporcionalno njihovom riziku, jer kako ističe, postoji ogromna razlika u rizicima i zavisnosti od sistema za isporuku nikotina, u velikoj mjeri određena time da li potrošači udišu dim. 


Politike zasnovane na dokazima pružaju čvrst temelj za prevenciju i liječenje. Kontinuirana istraživanja treba da generišu podatke koji će se koristiti u kontroli pušenja i smanjenju štete od pušenja. Štaviše, zdravstveni sistem koji aktivno promoviše i integriše nova naučna otkrića garantuje da pušači dobijaju najviši standard njege.


Odvikavanje od pušenja ostaje najmoćnija i najisplativija intervencija za prevenciju bolesti povezanih s pušenjem. Odvikavanje kroz sistematsku identifikaciju i liječenje pušača su od velikog značaja i spadaju u prioritet.


Diferencijalno oporezivanje je fiskalna politika koja promoviše zdravlje tako što oporezuje duhanske i nikotinske proizvode prema principu "manje štete, manji porez". Pored toga, treba održavati kontinuirano ažuriranu analizu stvarne kliničke štete – kao što su simptomi i razvoj bolesti. Ovaj pristup bi ograničio pristup svim proizvodima u ovoj kategoriji, s posebnim fokusom na one s najvećom toksičnošću. Na kraju, ovo bi dovelo do smanjene potrošnje, što bi vjerovatno rezultiralo manjim zdravstvenim gubicima za društvo.


- Na kraju, smanjenje štete od pušenja, uz prevenciju, odvikavanje i fiskalne mjere, treba da bude osnovna strategija za zaštitu javnog zdravlja. Politike kontrole pušenja se tradicionalno fokusiraju na prevenciju i prestanak pušenja, ali nedavni podaci pokazuju da nisu dovoljno smanjile stope pušenja u mnogim zemljama. Smanjenje štete od pušenja nudi naučno podržane, nižerizične alternative cigaretama koje mogu značajno smanjiti zdravstveni teret pušenja. Alternativni proizvodi s manjim rizikom, kao što su uređaji za zagrijavanje duhana, e-cigarete i nikotinske vrećice, mogu pomoći pušačima da smanje rizik od potencijalnih oboljenja povezanih sa konzumacijom tradicionalnih cigareta - zaključila je Nikolopulu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook