Žestoka reakcija

Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN-a nakon izlaganja Denisa Bećirovića

Front26.09.24, 09:40h

Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN-a nakon izlaganja Denisa Bećirovića
pismu se navodi i to da “bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za prijetnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum”, a kao primjer rušenja ovog sporazuma naveli su “otimanje proteklih godina oko stotinu nadležnosti entitetu Republika Srpska”

 

Delegacija Srbije u Ujedinjenim nacijama uputila je pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine UN-a. U njemu su reagovali na izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pred ovim tijelom.


RTS piše, pozivajući se na Tanjug, da je Bećirović u svom izlaganju iznio, kako kažu, “niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda”.

 

Šef diplomatije iz Srbije Marko Đurić poručio je i to da, kako tvrdi, Bećirović “pokušava ovu zemlju optužiti pred međunarodnom javnošću i time pokazati da mu nije stalo do regionalne saradnje”.

 

U pismu je istaknuto i to da “Srbija nije prijetnja miru već je orijentisana ka budućnosti”.

 

Istakli su i to da je stav Srbije da se mora uložiti napor da se, kako navode, umjesto potpaljivanja starih strahova stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regiji zapadnog Balkana.,

 

U pismu se navodi i to da “bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za prijetnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum”, a kao primjer rušenja ovog sporazuma naveli su “otimanje proteklih godina oko stotinu nadležnosti entitetu Republika Srpska”.

 

Shodno navedenom, važno je pojasniti da nije riječ ni o kakvom “otimanju” već da su nadležnosti na državnom nivou uređene u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH, odnosno, putem parlamentarnim procedurama ili odlukama visokog predstavnika u BiH.

 

Podsjećamo, Bećirović je sinoć tokom obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a da je BiH u opasnosti zbog velikodržavnih pretenzija Srbije tuđim teritorijama.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook