FOTO/ Sarco kapsula

Prva osoba preminula u kapsuli za eutanaziju: Policija odmah sve pohapsila

Hronika25.09.24, 13:39h

Prva osoba preminula u kapsuli za eutanaziju: Policija odmah sve pohapsila
Švicarska policija uhapsila je više osoba nakon što je 64-godišnja žena počinila samoubistvo koristeći takozvanu kapsulu za eutanaziju

 

 

Švicarska policija saopćila je da je nekoliko osoba privedeno u ponedjeljak te da je tužilaštvo otvorilo istragu zbog sumnje na poticanje i pomaganje u samoubistvu. Slučaj je otvoren nakon što je prvi put korišten Sarco, kapsula za potpomognutu eutanaziju, potvrdili su tvorci kapsule.

 

Navodi se da je 64-godišnja Amerikanka prva osoba koja je umrla u njoj.

 

Kapsula za samoubistvo Sarco dizajnirana je kako bi omogućila osobi da iznutra pritisne dugme koje ubrizgava azot u zapečaćenu komoru. Osoba bi tada trebala zaspati i umrijeti od gušenja u samo nekoliko minuta, piše Sky News.

 

Advokatska kancelarija obavijestila je tužioce u kantonu Schaffhausen da se potpomognuto samoubistvo, koje je uključivalo korištenje kapsule Sarco, desilo u ponedjeljak u blizini šumske kolibe u Merishausenu, saopćila je švicarska policija.

 

Preminula žena je navodno patila od "vrlo ozbiljne bolesti koja uključuje jake bolove" i željela je umrijeti.

 

 

The Last Resort, švicarska kompanija koja stoji iza Sarca, saopćila je da je 64-godišnjakinja preminula koristeći uređaj Sarco 23. septembra u 16:01 po srednjoevropskom vremenu te kako je kopredsjednik kompanije, Florian Willet, bio jedina osoba koja je prisustvovala njenoj smrti, suprotno policijskim izvještajma.

 

Naime, nizozemske novine Volkskrant javile su kako je policija uhapsila jednog fotografa koji je želio fotografisati korištenje Sarca te da je on zadržan u policijskoj stanici. Ujedno, objavili su fotografiju žene prije nego je ušla u kapsulu smrti.

 

Švicarska ministrica unutrašnjih poslova, Elisabeth Baume-Schneider, rekla je zastupnicima da Sarco nije legalan, piše France24.

 

- Samoubilačka kapsula Sarco nije legalna u dva aspekta. S jedne strane ne ispunjava zahtjeve zakona o sigurnosti proizvoda i kao takva ne smije se stavljati u promet. S druge strane, upotreba azota nije kompatibilna sa zakonom o hemikalijama - navela je Baume-Schneider.

 

 

Švicarski zakon dopušta potpomognuto samoubistvo sve dok si osoba oduzme život bez "vanjske pomoći", a oni koji pomažu osobi da umre to ne čine iz "bilo kakvog sebičnog motiva", navodi se na vladinoj web-stranici.

 

Izumitelj Sarca, Philip Nitschke, rekao je da je njegov uređaj radio tačno onako kako je i dizajniran te dodao da je omogućio mirnu smrt, bez lijekova, u vrijeme koje je osoba odabrala.

 

Članica savjetodavnog odbora i advokatica Last Resorta, Fiona Stewart, izjavila je da The Last Resort sve vrijeme postupa prema savjetima svojih advokata.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook