Kolika je potrošačka korpa

Koliko nam mjesečno treba za hranu: 'Jadno je koliko su nam male plate, radimo kao robovi'

Biznis Klub23.09.24, 08:49h

Koliko nam mjesečno treba za hranu: 'Jadno je koliko su nam male plate, radimo kao robovi'
Iznos sindikalne potrošačke korpe koji svakog mjeseca obračunava Savez samostalnih sindikata BiH predstavlja iznos minimalnog troška života jedne četveročlane porodice koja ima riješeno stambeno pitanje

 

 

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za august 2024. godine iznosi 3.379,30 KM, piše Oslobođenje.

 

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za juni 2024. iznosila je 1.351 KM. Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir se uzima prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): Prehrana – 38,84 posto, stanovanje i komunalne usluge – 12 posto, higijena i održavanje zdravlja – 7,80 posto, obrazovanje i kultura – 20,71 posto, odjeća i obuća – 10,65 posto, prevoz – 4,08 posto i održavanje domaćinstva – 5,92 posto.

 

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za 10 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki. Kako bismo našim građanima približili šta zapravo znače ovi postoci i stavke, tražili smo pojašnjenje od SSSBiH, koji ima metodologiju izračuna potrošačke korpe.

 

Iznos sindikalne potrošačke korpe koji svakog mjeseca obračunava Savez samostalnih sindikata BiH predstavlja iznos minimalnog troška života jedne četveročlane porodice koja ima riješeno stambeno pitanje.

 

- S obzirom na to da se ne može napraviti procjena troškova iznajmljivanja stambenog prostora, kao ni iznos kreditnih zaduženja stanovnika, ti iznosi se ne uzimaju u obzir prilikom izračuna potrošačke korpe. Iz tog razloga svakog mjeseca su stvarni troškovi života, nažalost, za većinu građana i viši od onih koji su prikazani u našoj potrošačkoj korpi. Prilikom izračuna se uzimaju stvarne cijene proizvoda u tri trgovačka lanca, s tim da se vodi računa o tome da se uvijek uzimaju cijene za iste proizvode (ista gramaža, isti proizvođač), a kako bi se moglo pratiti kretanje cijena. U kategoriji Prehrana se obračunavaju iznosi za ukupno 94 različite namirnice, s tim da se svakog mjeseca, u ovisnosti o tome o kojem je mjesecu, odnosno godišnjem dobu riječ, objavljuju podaci za 82-86 namirnica. Podijeljene su u nekoliko kategorija: brašno i proizvodi od brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, voće i povrće, začini i dodaci jelima, te slatkiši. Kada je riječ o količinama, one su određene na osnovu nutricionističkih mjerila koja se odnose na minimalne unose hranjivih materija, te su prilagođene našem podneblju, kazali su iz SSSBiH.

 

Dalje navode da se u kategoriji Prevoz uzimaju iznosi cijena četiri mjesečne karte u Kantonu Sarajevo (dvije radničke i dvije đačke).

 

- U kategoriji higijena se uzimaju cijene za 11 osnovnih higijenskih proizvoda. Kada je riječ o kategoriji Obrazovanje i kultura, u obzir se uzimaju cijene karata za kino i pozorišne predstave, te vannastavne aktivnosti za učenike koje se plaćaju. U mjesecu augustu i septembru, u ovoj kategoriji se izračunavaju i troškovi nabavke knjiga i školskog materijala za jedno dijete iz osnovne i jedno iz srednje škole, objašnjavaju.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook