VIDEO/ Traje do 17. septembra

Na Festivalu AJB DOC ostvarenja o stradanju u Palestini, raznih autora

Kultura13.09.24, 19:50h

Na Festivalu AJB DOC ostvarenja o stradanju u Palestini, raznih autora
AJB DOC donosi dokumentarne filmove koji svjedoče o nasilju nad Palestincima i govore o svjetskim ekonomskim i političkim turbulencijama, sve u okviru teme “JUSTICE?”

 

 

Sedmo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će otvoreno večeras, svečanom ceremonijom u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo. Nakon toga bit će upriličena projekcija filma 'Tamo gdje masline plaču', rediteljskog dvojca Zaye i Maurizija Benazzo.

 

AJB DOC donosi dokumentarne filmove koji svjedoče o nasilju nad Palestincima i govore o svjetskim ekonomskim i političkim turbulencijama, sve u okviru teme “JUSTICE?”. 

 

Direktor Festivala Edhem Fočo ističe da se tema Festivala sama nametnula, a očekuje pozitivne reakcije. 

 

- Ove godine imamo sjajna ostvarenja o stradanju o Palestini, raznih autora koji objektivno žele gledati na tu situaciju. Ovaj naš festival može imati samo pozitivne reakcije, a nadam se da će se i publika odazvati. Kao mali festival, bar ćemo dati ono što mi trebamo. Najmanji doprinos je to da stavimo Palestinu nazad, u fokus, mislim da joj je tu i mjesto - kazao je prije ceremonije zvaničnog otvorenja.  

 

Sead Kreševljaković, jedan od tri selektora AJB DOC festivala, kaže da je za sedmo izdanje tog festivala planirano 25 filmova. Od toga je sedam filmova posvećeno temi Palestine, u skladu s temom Festivala.

 

Festival traje do 17. septembra, a u narednim danima publika će ima priliku pogledati dokumentarna ostvarenja vrhunske produkcije koji donose priče o nepravdama s kojima se suočavaju Palestinci u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, ali i drugim aktuelnim društvenim temama.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook