Ne odustaju

Uk ne popušta, ali neće ni zdravstveni radnici: Danas medicinari blokiraju sarajevske ulice

Front13.09.24, 07:57h

Uk ne popušta, ali neće ni zdravstveni radnici: Danas medicinari blokiraju sarajevske ulice
Osim protesta, iz Sindikata su poručili da će organizirati i štrajk sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni

 

 

Kako su najavili, tako su i uradili. Zdravstveni radnici ne odustaju od svojih zahtjeva. Ovaj put do kraja. Spavaju u šatoru ispred Vlade Kantona Sarajeva. Danas su najavili blokade ulica. Kažu da se bore za svoja, ali i prava pacijenata, piše Oslobođenje.

 

I treći dan su u šatoru. Kažu, ne postoji drugi način da dopru do nadležnih, da shvate da ovako ne može dalje.

 

- Ovdje smo da izrazimo protest Vladi KS-a, koja nije pristala na zahtjeve sindikata radnika u zdravstvu. Mi smo odustali od većine zahtjeva, ostali smo samo pri jednom, pokušali smo napraviti kompromis sa Vladom tražeći samo povećanje satnice rada na 3,70 KM - rekao je Edin Kulovac, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije KCUS-a.

 

Premijer KS-a, smatraju, nije imao sluha za njihove zahtjeve. Međutim, premijer KS-a Nihad Uk smatra da nije dobronamjerno pred izbore tražiti i četvrti put povećanje plata.

 

- Nečuveno je da se satnica za dvije godine i šest mjeseci povećava tri puta. I da se ponovo traži povećanje te satnice četvrti put, nekoliko mjeseci prije završetka kolektivnog ugovora, gdje svi znamo da će se tražiti bolji uslovi. I uredu, tražiće povećanje i sigurno će dobiti povećanje - kaže premijer Uk.

 

Premijer je rekao da je na računu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a akumuliranih oko 120 miliona KM, no Sindikat to demantuje tvrdnjom da je riječ o 190 miliona maraka.

 

- Što se tiče iznosa za onkološke pacijente, to uopšte nije u nadležnosti Vlade KS-a, oni upravo rade na promjeni zakona na federalnom nivou kako bi se to spustilo na kantonalni nivo i u tom slučaju se tražila sredstva za onkološke pacijente - pojašnjava Kulovac.

 

U proteklim sedmicama održan je niz sastanaka pregovaračkog tima Vlade KS-a sa Sindikatom radnika u zdravstvu KS-a, no do dogovora nije došlo. Medicinari upozoravaju da se situacija nagore u zdravstvu mijenjala zadnjih 10 godina - od plata, opreme, broja radnika. Dženita Fazlić kaže da se svi oni zajedno osjećaju poniženo i zanemareno.

 

- Krenimo od medicinskih radnika, malo je kadra. Imaju puno posla, jedna sestra zna da pokriva i kartoteku i intervenciju, pacijenti nervozni, nervozno i osoblje, nema uslova za rad, objašnjava Dženita, telefonistkinja u Domu zdravlja Stari Grad.

 

Lejla Zubanović je fizioterapeut i smatra da su i doktori trebali biti uz medicinske radnike, jer svi oni zavise jedni od drugih.

 

- Meni je ovo poražavajuće. Mi smo tim i mi radimo za pacijente i pacijenti su ti koji ne treba da trpe ovo što se dešava, kaže Lejla.

 

Osim protesta, iz Sindikata su poručili da će organizirati i štrajk sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook