'Neka vas ne zavara današnja južina'

U Hrvatsku stigla promjena: Olujne fronte, pijavice, potopi i poplave! A evo kada i kod nas stiže 'kasna jesen'

Hronika12.09.24, 13:17h

U Hrvatsku stigla promjena: Olujne fronte, pijavice, potopi i poplave! A evo kada i kod nas stiže 'kasna jesen'
Narednih dana pad temperatura za 10 do 20°C u odnosu na današnje maksimalne vrijednosti

 

 

U Hrvatsku je stigla najavljena drastična promjena vremena koja donosi obilnu kišu, ponegdje s grmljavinskim nevremenima, te znatan pad temperatura.


Olujna fonta stiže iz Italije i Slovenije i njeni dijelovi već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske. Jedna je olujna fronta zahvatila šire zadarsko područje, javlja Index. Isti portal javlja da se kod Primoštena formirala velika pijavica, a da je Umag, usljed jakih padavina, pod vodom.


U BiH najavljena promjena stiže sa zapada i donosi promjenu vremena koja nas uvodi u kasnu jesen.


"Neka vas ne "zavara" današnja kratkotrajna južina, narednih dana pad temperatura za 10 do 20°C u odnosu na današnje maksimalne vrijednosti", objavili su bh. meteorolozi na svojoj Facebook stranici.

 


"U ovim trenucima kiša sve češće zahvata krajnji sjeverozapad Bosne. Jugo je u postepenom jačanju i u narednim satima u većem dijelu zemlje zapuhat će slab do umjeren, u višim krajevima jak do olujan". Kako dan bude odmicao, kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom biće sve česća pojava na sjeverozapadu, zapadu, dielimično sjeveru i jugu zemlje. Ponegdje je moguće i nevrijeme.Istočnije, u ostalim krajevima veći dio dana suho i pretežno sunčano.

 

Značajnije stabilizacije vremena nema ni u narednoj sedmici", stoji između ostaloga u njihovoj današnjoj u objavi, koja ne obećava mnogo. 


(DEPO PORTAL/jk/foto Screenshot)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook