optužnica na 500 stranica

Bivši albanski premijer Sali Berisha zvanično optužen za korupciju: 'Možete li zamisliti, kažu da me je korumpirao moj zet?!'

Hronika11.09.24, 20:44h

Bivši albanski premijer Sali Berisha zvanično optužen za korupciju: 'Možete li zamisliti, kažu da me je korumpirao moj zet?!'
Berisha, koji je u decembru stavljen u kućni pritvor, optužuje aktuelnog premijera Edija Ramu da je organizovao krivično gonjenje protiv njega. Rama negira bilo kakvu umiješanost

 

 


Glavni albanski opozicioni lider Sali Berisha rekao je da je u srijedu zvanično optužen za korupciju za radnje koje je preduzeo dok je bio premijer, opisujući optužnicu kao političku osvetu.


Tužioci su u oktobru optužili Berishu da je koristio svoj uticaj kao premijer u periodu od 2005. do 2009. da izvrši pritisak da se okonča postupak privatizacije u korist drugih, uključujući muža njegove kćerke. Berisha negira da je uradio bilo šta pogrešno.


- Možete li zamisliti, kažu da me je korumpirao moj zet - rekao je Berisha po izlasku iz ureda tužioca u Tirani u srijedu, gdje je rekao da su mu tužioci dali optužnicu od 500 stranica i da su optužili i njegovog zeta. 


- Ovo je nastavak političke osvete, provođenje naloga političke mafije - dodao je.


Berisha, koji je u decembru stavljen u kućni pritvor, optužuje aktuelnog premijera Edija Ramu da je organizovao krivično gonjenje protiv njega. Rama negira bilo kakvu umiješanost.


Od tužilaštva nije bilo zvanične potvrde optužnica, a nije jasni ni kada će početi suđenje.


Sjedinjene Države su 2021. zabranile Berishi i njegovoj porodici ulazak, navodeći da je kao premijer bio umiješan u "koruptivna djela" i koristio svoju moć za "svoju korist i da obogati svoje političke saveznike i članove svoje porodice". Sličnu zabranu protiv Berishe izdala je Britanija.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook