VIDEO/ PORUKE MIRA KROZ BESMRTNU MUZIKU

Događaj koji se čeka: Muzičko-scenski spektakl REQUIEM W.A.Mozarta uskor stiže pred sarajevski publiku

Kultura11.09.24, 18:16h

Događaj koji se čeka: Muzičko-scenski spektakl REQUIEM W.A.Mozarta uskor stiže pred sarajevski publiku
Ovaj muzičko-scenski spektakl nije samo vrhunski umjetnički događaj, već i prilika da umjetnici i građani BiH pošalju poruka mira u cijeli svijet

 

 


Muzičko-scenski spektakl REQUIEM - Wolfganga Amadeusa Mozarta uskoro stiže pred sarajevsku publiku, a izvest će ga Državna opera i balet iz Bugarske zajedno sa bh. umjetnicima, 5. oktobra ove godine.


Press konferenciji koja će se tim povodom održati sutra u sarajevskom Domu mladih prisustvovat će ambasador Republike Bugarske u BiH HE Valeri Yotov, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda i direktor turističke zajednice KS Haris Fazlagić.

 


Ovaj muzičko-scenski spektakl nije samo vrhunski umjetnički događaj, već i prilika da umjetnici i građani BiH pošalju poruka mira u cijeli svijet, a i da se podsjetimo riječi prvog predsjednika SAD-a koji je posjetio BiH Billa Clintona, koje je izgovorio u Sarajevu 22. decembra 1997. godine, za vrijeme koncerta Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu:


- U novi vijek muzikom mira... Bio sam uzbuđen zbog toga sto je sarajevski filharmonijski orkestar svirao prije nego što je najavljen moj govor. Violinista i violončelista, perkusionista i flautista svirali su zajedno prije rata, ostali su zajedno tokom rata, odgovarali su na zvuk granata i mina zvucima muzike. 


Eto, oni su još uvijek ovdje, i još uvijek su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Harmonija njihovih sasvim različitih glasova - je ono sto ja čujem. Ona me podsjeća na najbolju prošlost BiH i ona bi trebalo da bude truba koja doziva vašu budućnost.


Ovdje, u zoru novog milenijuma, sjetimo se da je vijek koji ostaje za nama počeo zvucima pucnjave u Sarajevu. Zavjetujmo se da ćemo početi novi vijek muzikom mira u Sarajevu - bile su Clintonove riječi.


Danas je trenutak da svi zajedno učinimo veliki napor da naša poruka mira dođe do svih onih koji odlučuju o miru i ratu na našoj planeti. Pokažimo i dokažimo da svi mi zajedno možemo učiniti makar i mali korak za budućnost djece cijelog svijeta.
Mediji i umjetnici imaju snagu, ali i odgovornost da pokrenu pozitivne promjene u svakom društvu.
Zato Vas još jednom  molimo da nam se pridružite i da zajedno uputimo poruke mira kroz besmrtnu muziku velikog W.A.Mozarta - poručuju organizatori ovog velikog muzičko-scenskog događaja Fondacija Amadeus Sarajevo.

 

requiem-skenderija-plakat

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook