rok za prijevu 25.10.2024.

18. Bugojansko bijenale crteža BiH: Javni poziv od ove godine otvoren za sve građane BIH

Kultura11.09.24, 11:27h

18. Bugojansko bijenale crteža BiH: Javni poziv od ove godine otvoren za sve građane BIH
Nagrada za najbolje radova će sadržavati repliku skulpture Stipe Ledića “Spomenik kulturi i sportu” i novčani iznos
 
 
 
 
JU Kulturno sportski centar Bugojno je 2024. godine donio odluku o promjeni koncepta “Bugojanskog likovnog bijenala” koje se održava od 1974. godine. Do sada je to bila likovna manifestacija na kojoj su mogli učestvovati likovni umjetnici iz Skopaljske kotline (Bugojno, Donji Vakuf, Gornji Vakuf-Uskoplje) sa svim likovnim formama. Od 2024. godine mijenja se naziv u “Bugojansko bijenale crteža BiH” na kojem mogu učestvovati svi građani iz BiH s crtežom. Bijenale će imati selektora i stručni žiri sastavljen od eminentnih likovnih umjetnika i pedagoga iz Bosne i Hercegovine. Nagrada za najbolje radova će sadržavati repliku skulpture Stipe Ledića “Spomenik kulturi i sportu” i novčani iznos. U nastavku je javni poziv sa svim elementima natječaja.
 
 
Javni poziv za prijavu radova na 18. Bugojansko bijenale crteža BiH:
 
 
1. ORGANIZATOR
Organizator 18. Bugojanskog bijenala crteža BiH (u daljnjem tekstu: Festival) je JU KSC Bugojno. Bugojansko bijenale crteža je festival u oblasti crteža, koji uključuje sve oblike crteža kao i digitalni, na kojem mogu sudjelovati punoljetne osobe koje se bave umjetničkim stvaralaštvom i imaju državljanstvo BiH.
2. KATEGORIJE FESTIVALA
Kategorije festivala su:
- CRTEŽ (u svim crtačkim tehnikama: olovka, kemijska olovka, tuš, ugljen, lavirani tuš, flomasteri, markeri,   uključujući i crtež u digitalnoj grafici i digitalnim medijima).
- PROSTORNI CRTEŽ (linijska skulptura načinjena crtom u prostoru od žice, špage, armature i armaturne mreže, željeznim profilima, cijevima i šipkama, drvenim štapovima id r.)
 
 
3. DATUM ODRŽAVANJA
18. Bugojansko bijenale crteža održava se od 23.11.2024. godine do 2.12.2024. godine.
 
 
4. SELEKTOR
Selektor će napraviti užu selekciju umjetničkih djela radova koja će potom biti izložena u JU KSC Bugojno.
 
 
5. ŽIRI
Žiri broji tri člana te ima zadatak nakon selekcije, prije službenog otvorenja Festivala, donese Odluku o dodjeli nagrada.
 
 
6. NAGRADE 
- GRAND PRIX “HAZIM ĆIŠIĆ” (za najbolji rad u cjelini) – novčani iznos nagrade 1.000,00 KM i reprodukcija skulpture “Spomenik kulturi i sportu” akademskog kipara Stipe Ledića;
- DRUGA NAGRADA – novčani iznos nagrade 500,00 KM i reprodukcija skulpture “Spomenik kulturi i sportu” akademskog kipara Stipe Ledića;
- TREĆA NAGRADA – novčani iznos nagrade 300,00 KM i reprodukcija skulpture “Spomenik kulturi i sportu” akademskog kipara Stipe Ledića;
- NAGRADA PUBLIKE – Diploma za crtež
 
 
skulptura-spomenik-kulturi-i-sportu-1
 
 
7. UVJETI ZA PRIJAVU
 
 
7.1. Opći uvjeti za prijavu
Pravo sudjelovanja na Festivalu ima svaka punoljetna osoba koja se profesionalno bavi umjetničkim stvaralaštvom (u daljnjem tekstu sudionici).
Sudionici se  na ovaj javni poziv prijavljuju putem aplikacijskog obrasca koji je dostupan na web stranici JU KSC Bugojno ili upitom na mail [email protected].
Obrazac je potrebno preuzeti, popuniti i poslati na e-mail adresu: 
 
7.2. Kategorije: crtež i prostorni crtež
Svaki sudionik ima pravo da se prijavi najviše s 2 umjetnička djela nastala u roku od dvije (2) godine do dana objavljivanja ovog Javnog poziva. 
Dimenzije umjetničkih djela ne mogu biti veće od 100x70 cm, prostorni crtež 100x70x70 cm.
Sudionici su obvezni umjetnička djela fotografirati u format jpg. s minimalnom rezulucijom 1920x1080 piksela i poslati na e-mail adresu: [email protected]
Radovi ne trebaju biti potpisani imenom i prezimenom jer će selektoru radovi biti proslijeđeni pod šifrom ili nazivom rada. 
 
 
8. ROK ZA PRIJAVU
Rok za dostavljanje prijava na selekciju teče od 10. 9.2024. godine do 25. 10. 2024. godine.
 
 
9. SLANJE UMJETNIČKIH DJELA
Sudionici  čija umjetnička djela prođu selekciju, bit će obaviješteni na e-mail adresu koju navedu u aplikacijskom obrascu.
Rok za slanje umjetničkih djela je od 5. 11.2024. godine do 15. 11.2024. godine.
 
 
10. OSTALE ODREDBE 
Sve nepotpune i neblagovremeno pristigle prijave neće se uzeti u razmatranje.
Za sve dodatne informacije kontaktirajte na mail: [email protected]
 
 
Nosilac organizacije 18. Bugojanskog bijenala crteža je Vahid Duraković, organizator kulturnih aktivnosti KSC Bugojno, stručni saradnik za Bijenale je Antonio Džolan, akademski kipar, a odgovorna osoba za realizaciju Bijenala je Mirza Idrizović, direktor KSC Bugojno.
 
 
(DEPO PORTAL/jk)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook