Završen 4. inBox festival

Nagrada za najbolji tekst monodrami 'Glumica i rupa' Vahida Durakovića: Žensko iskustvo napisano iz pozicije muškarca

Kultura09.09.24, 17:42h

Nagrada za najbolji tekst monodrami 'Glumica i rupa' Vahida Durakovića: Žensko iskustvo napisano iz pozicije muškarca
Monodrama "Glumica i rupa" govori, kako je rekla predsjednica žirija Perina Meića, o ženskom iskustvu napisanom iz pozicije muškarca. O najboljem tekstu odlučivali su još Aida Šečić-Nezirović i Damir Kustura

 

 


Završna večer 4. inBox festivala započela je pretpremijerom monodrame „Dva života Zehre Hadžibegović“. Riječ je o tekstu Aide Šečić Nezirović koji je nagrađen kao najbolji originalni tekst monodrame na 2. regionalnom festivalu monodrame inBox 2022. godine.


Zehrin život utjelovila je Irina Dobnik koja je svojim sjajnim glumačkim umijećem navela publiku na promišljanje o životnim vrijednostima.


Potom je uslijedila svečanost proglašenja ovogodišnjih pobjednika u tri različite kategorije: najbolji tekst, nagrada publike i ocjena stručnog žirija.


Nagradu za najbolji tekst odnio je Vahid Duraković za monodramu „Glumica i rupa“, a koji govori, kako je rekla predsjednica žirija Perina Meića, o ženskom iskustvu napisanom iz pozicije muškarca. O najboljem tekstu odlučivali su još Aida Šečić-Nezirović i Damir Kustura.


Žiri publike činile su: Marija Jurčević, Berta Mlakić, Gabrijela Matekalo, Anita Matošević i Mirjana Marković. Njihovom odlukom, nagrada je otišla u ruke Jana Kerekeša za predstavu „Krtice“.


Stručni žiri ovogodišnjeg festivala činili su Nataša Ivančević, Sanela Krsmanović i Zijah Sokolović. Složili su se da nagrada ide u ruke Katarine Boban za predstavu „Puni pansion“.


Program 4. regionalnog festivala monodrame inBox završen je izvedbom predstave „Lijevo, desno glumac“ Zijaha Sokolovića. Zijah je nasmijao inBox publiku i svojom fantastičnom predstavom okrunio četvrtu festivalsku večer.

 

(Inboxfest.ba/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook