VIDEO/ MUZIKA U BH. KAMPANJAMA

Sjećate li se ovih izbornih pjesama? Neke od njih postale su veliki hitovi, neke nadživjele i stranke...

Nedjeljni magazin08.09.24, 19:56h

Sjećate li se ovih izbornih pjesama? Neke od njih postale su veliki hitovi, neke nadživjele i stranke...
Ono što im je zajedničko je to da se niti u jednoj od njih ne spominju direktno političke stranke koja su ih koristile za predizbornu kampanju

 

 

izborna kampanja za Lokalne izbore 2024. koji će biti održani 6. oktobra počela je prije dva dana. Neke političke stranke već su objavile svoje izborne spotove i pjesme, ali ovog puta nećemo o tome. 


Faktor podsjeća na neke izbore iz protekle dvije decenije, tačnije na izborne pjesme političkih stranaka koje su obilježile kampanje. No, neki pokušaji političkih stranaka da pridobiju glasače i na ovaj način, zapravo su završili potpunim debaklom. 


Međutim, nekoliko pjesama koje su korištene u izbornim kampanjama ostale su do danas upamćene. Neke od njih postale su veliki hitovi, pa se i danas rado slušaju. Neke od njih slove za patriotske pjesme i u jednom momentu je postalo potpuno nevažno što su poslužile u izbornoj kampanji neke stranke. 

 

Ono što im je zajedničko je to da se niti u jednoj od njih ne spominju direktno političke stranke koja su ih koristile za predizbornu kampanju. 


Među takvim pjesmama je SDA-ova "Domovina" snimljena u kampanji za Opće izbore 2018. godine. Autori pjesme su Emir Mejremić i Adela Šabić, a u kampanji su je izvodili Kenan Hasić, Zana Staniškovska i Lejla Čaušević

 


Pjesma je kasnije na društvenim mrežama, YouTubeu, mnogima poslužila kao muzička podloga za razne njihove snimke na temu prirodnih ljepota BiH i slično. 


Ostala je upamćena i SDP-ova kampanja "Država za čovjeka" 2010. godine, koja je ovu stranku odvela u Federalnu vladu i općenito u vlast... Ako ste gledali film "Bitka na Neretvi" i ako se sjećate i muzike iz tog filma, uočit ćete odmah sličnost. 


Autor muzike i teksta Armin Šaković, od kojeg je SDP tada naručio pjesmu, nije ni krio da je "posudio" ponešto od muzike filma "Bitka na Neretvi", kao što su melodija refrena, aranžman... Šaković je u medijima izjavljivao da je o tome obavijestio i SDP. Autor muzike - marša iz "Bitke na Neretvi" je Nikica Kalogjera

 


Ostale izborne hitove pogledajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook