Oglasilo se i Hrvatsko narodno vijeće BiH

Slavo Kukić bio je istinski čuvar ove zemlje, simbol nepokolebljive borbe... Njegov odlazak ostavlja prazninu!

Hronika07.09.24, 16:33h

Slavo Kukić bio je istinski čuvar ove zemlje, simbol nepokolebljive borbe... Njegov odlazak ostavlja prazninu!
"Kukić je bio istinski čuvar ove zemlje, čovjek koji je razumio sve njene slabosti, ali i njenu snagu. S nevjerojatnom brižnošću, nepokolebljivo je štitio Bosnu i Hercegovinu od udara i nasrtaja onih koji su je željeli razbiti i podijeliti"

 

 


Hrvatsko narodno vijeće BiH oglasilo se povodom smrti bh. akademika Slave Kukića, njihovo saopćenje prenosimo u nastavku: 


S neizmjernom tugom i dubokim poštovanjem, Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine oprašta se od našeg voljenog člana, akademika Slave Kukića, čija je misija bila čuvanje Bosne i Hercegovine – njenog srca, njene duše i njene zajedničke budućnosti. 


Kukić je bio istinski čuvar ove zemlje, čovjek koji je razumio sve njene slabosti, ali i njenu snagu. S nevjerojatnom brižnošću, nepokolebljivo je štitio Bosnu i Hercegovinu od udara i nasrtaja onih koji su je željeli razbiti i podijeliti.


Njegova ljubav prema Bosni i Hercegovini nije bila samo deklarativna; ona je živjela u svakom njegovom djelu, svakoj njegovoj misli, svakom njegovom javnom istupu. Kukić je bio intelektualni i moralni stub koji je neumorno branio ideju zajedništva i mira, uvijek vjerujući da je snaga ove zemlje u njenoj raznolikosti, u njezinom zajedničkom, multietničkom srcu.


Bio je svjestan svih izazova s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, svih pokušaja da se njena suština razbije. Ali, s istinskom snagom duha, Slavo Kukić stajao je na prvoj liniji odbrane, uvijek na strani onih koji su vjerovali u budućnost u kojoj su ljudi ujedinjeni, a ne podijeljeni. Njegova borba za Bosnu i Hercegovinu bila je borba za pravdu, suživot i mir – temeljne vrijednosti koje je hrabro branio do posljednjeg dana.


Njegov odlazak ostavlja prazninu, ali i ogromnu obavezu za sve nas da nastavimo tamo gdje je on stao, da s istim žarom i predanošću branimo ovu zemlju i njene vrijednosti. Slavo Kukić bio je, i uvijek će ostati, simbol nepokolebljive borbe za jedinstvenu i pravednu Bosnu i Hercegovinu, zemlju za sve njene ljude.


Neka mu je vječna slava i hvala, a njegov duh i vizija zauvijek će živjeti kroz nas i našu zajedničku borbu za bolje sutra - navodi se u saopćenju HNV BiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook