Michael Murphy, Ambasador SAD-a

Nova lekcija bh. političarima: Prestanite politizirati taj proces, podnesite NATO savezu Godišnji reformski program BiH!

Front06.09.24, 10:40h

Nova lekcija bh. političarima: Prestanite politizirati taj proces, podnesite NATO savezu Godišnji reformski program BiH!
Istina je, međutim, da BiH još nije pokazala Alijansi da je na visini zadatka. Ne treba kriviti samo sadašnju vladu. I vlada prije nje je za to odgovorna. Došlo je vrijeme da se stvari promijene - ističe Murphy

 

 

 

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy objavio je novi komentar pod naslovom "Važne nedovršene reforme u oblasti odbrane u Bosni i Hercegovini", kojin prenosimo u nastavku:


Političari i stručnjaci u BiH često pozivaju Alijansu da ubrza članstvo BiH u NATO. U pravu su kada kažu da je trenutna geopolitička situacija složena, posebno u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu i destruktivne retorike i djelovanja gospodina Dodika koji potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. Sjedinjene Države dijele ovu zabrinutost. Mi pozdravljamo težnje BiH da se pridruži NATO.


Posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH ima dugu istoriju i čvrsta je poput stijene. Ona ne zavisi od integracije BiH u NATO. No, težnje same po sebi neće transformisati BiH u 33. članicu Alijanse. BiH će morati poraditi na tome. Moraće donijeti teške odluke. A što je možda najbitnije, moraće pronaći političku volju i konsenzus u okruženju u kojem ni jedno ni drugo nije lako pronaći.


Istina je, međutim, da BiH još nije pokazala Alijansi da je na visini zadatka. Ne treba kriviti samo sadašnju vladu. I vlada prije nje je za to odgovorna. Došlo je vrijeme da se stvari promijene.


Evo nekoliko dobrih mjesta za početak:


Prvo, podnesite NATO savezu Godišnji reformski program BiH i prestanite politizirati taj proces. I podnesite ga pravovremeno.


Drugo, implementirajte nalaze iz Pregleda odbrane 2016 i pratećeg Plana modernizacije Oružanih snaga BiH. Kasni već osam godina. Vrijeme je da se to uradi.


I treće, provedite ostale hitne reforme koje se odnose na  procese nabavke, upravljanje ljudskim resursima, promet neperspektivnim lokacijama i prodaju municije i oružja koji su ili višak ili nepouzdani.


Ove reforme mogu i treba da se urade bez odlaganja.


Od svog formiranja, OS BiH predstavljaju ono što je najbolje kod građana Bosne i Hercegovine. To je multietnički tim posvećenih profesionalaca, koji i u zemlji i inostranstvu služe časno, na najvišem nivou. Svaki pojedini vojnik kojeg sam sreo kao ambasador – bilo na Manjači, u Glamoču ili Sarajevu – impresionirao me kao patriota i javni službenik.


Ovim muškarcima i ženama potrebni su lideri voljni da se odmaknu od političkih funkcija i posvete izgradnji sigurnije i jače BiH tako što će konačno unaprijediti reforme potrebne za članstvo u NATO. Retorička posvećenost budućnosti BiH u NATO savezu nije dovoljna. Vrijeme je da lideri BiH budu predvodnici. A Sjedinjene Države – kao najveći investitor i najveća podrška Oružanim snagama BiH – spremne su podržati ih - poručio je ambasador Murphy.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook