KINESKO-SARAJEVSKI KULTURNI MOST

Vrhunski kineski umjetnici gostuju u Sarajevu: 12. septembra Gala veče u Pozorištu mladih

Kultura05.09.24, 15:57h

Vrhunski kineski umjetnici gostuju u Sarajevu: 12. septembra Gala veče u Pozorištu mladih
Po prvi put u Sarajevu publici će se predstaviti 25 odabranih igrača, koji su studenti Shanghai Normal Univerziteta i Jingdezhen Univerziteta za umjetnost

 

 


U organizaciji Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet” iz Sarajeva i Instituta za umetničku igru iz Beograda, te u saradnji sa univerzitetima iz NR Kine, Shanghai Normal University i Jingdezhen Vocational University of Art, u septembru će na sceni Pozorišta mladih biti organizovano gostovanje vrhunskih kineskih plesača iz nekoliko gradova NR Kine.


Pod nazivom „CIAO”, što na kineskom jeziku znači “most” (桥), a na bošnjačkom i italijanskom - „zdravo“, 12. septembra, sa početkom u 20.00 časova, na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu održaće se Gala veče, u okviru kog će se publici predstaviti igrači koji po prvi put gostuju kod nas, a koji će zajedno sa igračima sa prostora Balkana izvesti varijacije iz klasičnog baleta, tradicionalnog plesa, narodne igre i modernog plesa. 


- Projekat koji se priprema više od godinu dana će objediniti niz umjetničkih programa iz oblasti umetničke igre i klasične muzike, koji se pored Sarajeva, realizuje i u Beogradu i Podgorici - izjavila je Nataša Hajdarević ispred Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet”, koja je organizator ovog gostovanja i povezivanja sa kolegama iz regiona za Bosna i Hercegovinu.

 

ciao-ples


Po prvi put u Sarajevu publici će se predstaviti 25 odabranih igrača, koji su studenti Shanghai Normal Univerziteta i Jingdezhen Univerziteta za umjetnost. Ova dva univerziteta su, pored Šangajske akademije za ples, najbrojnije ustanove po obrazovanju igrača, gde studenti pored klasičnog baleta i tradicionalnog plesa dobijaju priliku da svoja dalje obrazovanje nastave u Evropi ili drugim dijelovima sveta.


- Gostovanje vrhunskih umetnika iz NR Kine, koji sada prvi put dolaze u Bosnu i Hercegovinu, se realizuje sa ciljem uspostavljanja kontinuirane saradnje Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet” i Instituta za umetničku igru iz Beograda kao i Šangaj Normal Univerziteta - navela je Nataša Hajdarević.
 

Program gostovanja umetnika iz NR Kine će biti besplatan za publiku.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook