Tortura

Afganistanske žene pjevaju u znak protesta protiv talibanske zabrane ženskog glasa

Hronika03.09.24, 19:17h

Afganistanske žene pjevaju u znak protesta protiv talibanske zabrane ženskog glasa
Nove mjere također nalažu ženama da nose odjeću koja potpuno prekriva tijelo i lice u javnosti, te zabranjuju direktan pogled prema muškarcima s kojima nisu u srodstvu

 

 

Afganistanske žene, unutar i izvan zemlje, objavile su videozapise na kojima pjevaju u znak protesta protiv talibanskih zakona koji zabranjuju javno istupanje žena.

 

Krajem prošlog mjeseca, talibani su uveli nove restrikcije kako bi, kako kažu, spriječili poroke i promovirali vrline. U dokumentu od 35 tačaka, ženama je zabranjeno da pjevaju ili glasno govore u javnosti, a njihov glas ne smije se čuti izvan njihovih domova.

 

Kao odgovor, žene u Afganistanu počele su objavljivati videozapise u kojima pjevaju, prkoseći pokušajima talibana da ih izbrišu iz javnog života, prenio je Guardian. “Nijedan zakon ne može ušutkati afganistansku ženu”, rekla je jedna 23-godišnjakinja nakon što je objavila svoj video.

 

U drugim videozapisima, žene pjevaju same ili u manjim grupama koristeći heštegove poput “Moj glas nije zabranjen” i “Ne talibanima”.

 

Nove mjere također nalažu ženama da nose odjeću koja potpuno prekriva tijelo i lice u javnosti, te zabranjuju direktan pogled prema muškarcima s kojima nisu u srodstvu.

 

UN je osudio zakon, nazivajući ga “potpuno nepodnošljivim” i pozvao na njegovo ukidanje. Od povratka na vlast 2021. godine, talibani su postepeno ukidali prava žena, zabranjujući im školovanje, zapošljavanje i javne prostore.

 

Ranije ove godine, talibani su također najavili da će obnoviti praksu kamenovanja žena do smrti zbog preljube.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook