Parlament BiH

Bosić dobio odgovor: Zašto je Košarac putovao u Panamu i to u organizaciji osobe povezane s narkokartelom

Front03.09.24, 10:38h

Bosić dobio odgovor: Zašto je Košarac putovao u Panamu i to u organizaciji osobe povezane s narkokartelom
Fatiha Kola, koji se dovodi u vezu sa aferom "Black Tie 2", odnosno narkokartelom Tito i Dino, je u maju ove godine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razriješilo dužnosti počasnog konzula BiH u Panami

 

 

Nijedan bilateralni sporazum sa Panamom u proteklih pet godina nije potpisan, robna razmjena u prva tri mjeseca ove godine između Bosne i Hercegovine i Paname bila je otprilike 200.000 KM, a posjetu delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVTEO) Panami 2022. godine organizirao je Fatih Kol, osumnjičen za veze sa narkokartelom.
Ovako je Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, sumirao odgovor koji je nedavno dobio od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD), na pitanja o njegovoj posjeti Panami, prenosi Faktor.


Fatiha Kola, koji se dovodi u vezu sa aferom "Black Tie 2", odnosno narkokartelom Tito i Dino, je u maju ove godine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razriješilo dužnosti počasnog konzula BiH u Panami.
 

- Iz odgovora zaključujem da ministar nije išao da bi nešto uradio za državu i Ministarstvo jer je jasno da razmjena niti je povećana niti je sklopljen bilo kakav sporazum. Razlog posjete je misterija. Više je indikativna situacija da iz Paname postoji veliki šverc droge i glavni čovjek za ogranizaciju ove posjete bio je čovjek kojeg traže zbog pripadnosti narkokartelu. Da li ima veze s ovim, treba da istraže organi, ali da je posjeta imala funkciju poboljšanja ekonomske saradnje - to ne može biti. Velike ekonomske saradnje ne može ni biti, zbog velike udaljenosti... – prokomentirao je Bosić.


Dodao je da je potrošen novac i vrijeme za putovanje u Panamu, "ako ne postoji nešto drugo zašto je putovao".


Bosić je stoga na sjednici Zastupničkog doma u srijedu postavio dodatno pitanje: koliko je koštala avionska karta, a koliko su iznosili ostali troškovi posjete delegacije MVTEO-a Panami, ko je bio u delegaciji, koliko je dana trajala posjeta.


Iz SDS-a su ranije zatražili smjenu Košarca "jer se više puta viđao sa osobom za koju postoji sumnja da je pripadnik kartela", te su postavili pitanje kakva je to privredna saradnja BiH i Paname pa "ministar vanjske trgovine ide u posjetu Kolu".


Osim podataka o vanjskotrgovinskoj razmjeni, u Košarčevom odgovoru je navedeno da je, s obzirom na nizak obim vanjskotrgovinske razmjene, delegacija MVTEO-a boravila u službenoj posjeti u augustu 2022. na poziv tamošnjeg ministarstva trgovine i industrije Paname.


- Službena posjeta je realizirana uz asistenciju Udruženja privrednika BiH i Paname na čijem je čelu bio Fatih Kol. U delegaciji je bila i predsjednica Vijeća stranih investitora, poziv bio upućen i tadašnjem ministru privrede i poduzetništva RS-a, federalnom ministru energije, rudarstva i industrije, predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i Agencije za promociju stranih investicija – naveo je Košarac.


Napisao je i da su održani sastanci s ministrom trgovine i industrije Paname, ministrom za Panamski kanal, ministrom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Paname, a da je delegacija imala radne sastanke s direktorom Privredne komore Paname, rukovodstvom panamske Uprave za promociju izvoza i investicija Propanama, da su posjetili slobodnu zonu Kolon, gdje je bio sastanak s njenim generalnim menadžerom, glavne slobodne zone na zapadnoj hemisferi.


- Cilj bio unapređenje vanjskotrgovinske razmjene i razmjena iskustava u razvoju slobodnih zona – dodaje Košarac, koji je ranije izjavio da je sastancima prisustvovao Kol.
Negirao je da je Kol imenovan za počasnog konzula na njegovu inicijativu ustvrdivši da su ga predložile vlasti Paname.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook