Koliko je pozitivna, toliko i negativna

Umjetna inteligencija pravi probleme radnicima, sve više otkaza

Biznis Klub30.08.24, 13:26h

Umjetna inteligencija pravi probleme radnicima, sve više otkaza
Vlasnik i jedan od osnivača Sebastijan Siematkovski rekao je za BBC da bi otpuštanja značila da bi Klarna mogla više da plati svoje preostale radnike

 

 

Jedan od najuspješnijih evropskih startapa, kompanija Klarna, pokušava da se riješi skoro polovine svojih zaposlenih u narednim godinama kroz efikasnost za koju kaže da proizilazi iz njenog ulaganja u vještačku inteligenciju (AI).

 

Klarna je fintech kompanija koja vam omogućava da proizvode ili usluge “kupite sada, a platite kasnije”.

 

Kompanija je već smanjila svoju radnu snagu sa 5.000 na 3.800 u protekloj godini i želi da to smanji na 2.000 zaposlenih korištenjem vještačke inteligencije u marketingu i službi za korisnike.

 

Vlasnik i jedan od osnivača Sebastijan Siematkovski rekao je za BBC da bi otpuštanja značila da bi Klarna mogla više da plati svoje preostale radnike.

 

I pored toga on upozorava vlade država na uticaj AI, za koju je predvidio da će imati „dramatičan uticaj“ na radna mjesta i društvo.

 

– Mislim da bi političari već danas trebalo da razmotre da li postoje druge alternative kako bi mogli da podrže ljude, koje bi mogle biti efikasne – rekao je on u programu Today, na BBC Radiju 4.

 

Rekao je da je „previše pojednostavljeno“ reći da će se u budućnosti otvarati nova radna mjesta.

 

Strah zaposlenih i izlazak na berzu

 

Ranije ove godine, Međunarodni monetarni fond (MMF) rekao je da vjeruje da će vještačka inteligencija uticati na skoro 40 posto svih radnih mjesta i da će „vjerovatno pogoršati ukupnu nejednakost“. U drugim sektorima, kao što je industrija igara, programeri su upozorili da već gube posao zbog AI.

 

Što se tiče Klarne, koja ima sjedište u Švedskoj, ona je otkrila svoje planove za smanjenje radnih mjesta pošto je objavila privremene rezultate koji su pokazali da je povećala svoj prihod za 27% na 13,3 milijarde švedskih kruna (990 miliona funti).

 

– Naša dokazana efikasnost je poboljšana našim ulaganjem u vještačku inteligenciju, što je smanjilo operativne troškove i poboljšalo bruto profit – naveli su iz kompanije.

 

To dolazi pošto su sindikati upozorili na masovni gubitak radnih mjesta usred rasta vještačke inteligencije i pozivaju na zakon koji bi zaštitio radnike.

 

Siemiatkovski je rekao da će Klarna smanjiti broj zaposlenih kroz ono što je nazvao „prirodnim iscrpljivanjem“ – efektivno zamrzavanjem zapošljavanja, gdje se osoblje ne zamjenjuje nakon odlaska.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook