FUP i FUCZ

Počelo izvlačenje helikoptera Oružanih snaga BiH iz Jablaničkog jezera

Hronika29.08.24, 15:50h

Počelo izvlačenje helikoptera Oružanih snaga BiH iz Jablaničkog jezera
Na terenu su pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije te Federalne uprave civilne zaštite, koji bi, zajedničkim snagama, trebali izvuči helikopter

 

 

Pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije (FUP) počeli su aktivnosti potrebne za izvlačenje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se jučer srušio u Jablaničko jezero kod Buturović Polja. 

 

Potonuli helikopter sinoć je locirao ronilački tim Specijalne policijske jedinice FUP-a na dnu Jablaničkog jezera.

 

Pored pripadnika FUP-a, tu su i  pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ),  koji bi trebali pomoći u izvlačenju helikoptera.

 

Podsjetimo, helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane jučer je u 11 sati pao u Jablaničko jezero, a danas su nastavljene aktivnosti na izvlačenju olupine.

 

Nakon nesreće su odmah poduzete i preventivne mjere kako bi se spriječila ekološka katastrofa. Ekipe specijalizirane firme Delta Petrol d.o.o. brzo su reagovale na terenu, postavljajući plutajuće barijere za zaustavljanje eventualnog širenja nafte.

 

Nakon što su barijere uspješno postavljene, timovi su jutros nastavili s aktivnostima koristeći naprednu opremu, uključujući apsorbirajuće materijale i skimmere, kako bi spriječili potencijalno zagađenje vode.

 

(DEPO PORTAL/au/Foto: FUP)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook