Slučaj KCUS

Stevanović: Ministar Rimac se posipa pepelom i vrijeđa nam zdrav razum

Hronika28.08.24, 20:08h

Stevanović: Ministar Rimac se posipa pepelom i vrijeđa nam zdrav razum
"Argumentacija" koju je naveo ministar nije nimalo impresionirala Dragana Stevanovića, člana Upravnog odbora KCUS-a, tijela koje je nakon provedenog konkursa izabralo Gavrankapetanovića, a čiji izbor Rimac ne želi potvrditi svojim potpisom

 

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac danas je prekinuo šutnju o jednoj od najvećih trakavica bosanskohercegovačke politike, iako na papiru s politikom nema ili ne bi trebalo imati mnogo veze, piše Raport.
 

No, mnogi činjenicu da ministar nije želio dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničnog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS), tumače političkim igrama, a ne odluku zasnovanoj na propisima, mada je Rimac danas rekao nešto drugačije....


"Postoji problem što to nije po zakonu i procedurama, najsretniji bih bio da to nije ispalo kako jeste, ali ja moram čuvati sebe jer sam dobio i prijetnje i tri krivične prijave ako dam saglasnost da će to ići.
 

Ja sam došao iz mirne sredine, godinu i po ostalo mi je do penzije i ja zbilja želim samo poštivati zakon", naveo je Rimac.
 

Međutim, "argumentacija" koju je naveo ministar nije nimalo impresionirala Dragana Stevanovića, člana Upravnog odbora KCUS-a, tijela koje je nakon provedenog konkursa izabralo Gavrankapetanovića, a čiji izbor Rimac ne želi potvrditi svojim potpisom.



"Zašto Rimac nije podnio prijavu protiv doktora Mekića (Mevludin Mekić, jedan od kandidata na konkursu za generalnog direktora, op.a.) koji mu je "prijetio" tužbom ako da saglasnost i to prije nego je Privremeni upravni odbor KCUS-a okončao proceduru.


To je protivzakonito i Upravni odbor je svako obraćanje kandidata Konkursnoj komisiji i Odboru, pa i ministru, odbio kao nedopušteno do okončanja procedure kada kandidati imaju pravo uvida u dokumentaciju", kaže Stevanović.


Naglašava da je po zakonu moguće pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom tek poslije provedene procedure.

 

"Ako smatraju da su oštećeni to mogu učiniti, ali nikako u toku procesa i još prijetiti i Upravnom odboru i ministru i obraćati mu se u vezi samog konkursa", kaže ugledni sarajevski ljekar.

 

Naglašava Stevanović da bi " ministar i njegovi savjetnici trebali to znati".


"A trebali bi znati i sačiniti upravni akt o (ne)davanju saglasnosti koji mora sadržavati i pravni lijek-pouku i još toga...", dodaje Stevanović o slučaju koji se "vuče" više od osam mjeseci, jer je dopis o imenovanju Gavrankapetanovića na Rimčev stol stigao još krajem decembra.


Stevanović se vratio još neko vrijeme unazad te podsjetio na još neka Rimčeva (ne)postupanja.

 

"Trebao je utvrditi prijedlog za smjenu prethodnog Upravnog odbora zbog nepostupanja po Zakonu i raspisati poziv za imenovanje novog, što nije do danas učinjeno.

 

Dakle, ministar se posipa pepelom i radi u korist trećeplasiranog kandidata, jer kada bi poništili konkurs, za što nema pravnog osnova, a Mekić se žalio, što sigurno hoće, Sud bi najvjerovatnije presudio u njegovu korist i on to zna.

 

Dakle, ministar se posipa pepelom i vrijeđa nam zdrav razum", poručio je Stevanović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook