KOMENTAR IZ SRBIJE/ OPASNIJE NEGO ŠTO SE MISLI

Imamo spiskove za verbalni delikt, još da nađu zamjenu za Goli otok: Kako su nas Vulin, Vučić i Dačić vratili 50 godina unazad!

Front28.08.24, 12:11h

Imamo spiskove za verbalni delikt, još da nađu zamjenu za Goli otok: Kako su nas Vulin, Vučić i Dačić vratili 50 godina unazad!
Za Rodoljuba Šabića, advokata i nekadašnjeg povjerenika za informacije od javnog značaja, “Vulinova izjava sa stanovišta normalnih standarda o funkcionisanju države je nevjerovatna”

 

 


Izvor: Nova.rs
Piše: Jelena Bulajić


Ministar policije Ivica Dačić objašnjavajući zašto je hrvatska pjevačica Severina Vučković zadržana više sati na granici naveo je da postoje "spiskovi o verbalnim deliktima". To je potvrdio i predsjednik države Aleksandar Vučić, a zatim se javio i tvorac tih spiskova. To je ni manje ni više nego potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin


Sagovornici Nova.rs upozoravaju da je verbalni delikt zakonom zabranjen i da su svi oni koji su pravili spiskove osoba zato što kritikuju vlast i koji su po njima postupali, zloupotrijebili službeni položaj i u svakoj pravoj državi bi zbog toga krivično odgovarali.


Višečasovno zadržavanje Severine Vučković na granici zbog izjava o režimu u Srbiji otvorilo je pitanje da li u našoj zemlji još uvijek postoji verbalni delikt, odnosno da li neko može biti sankcionisan samo zato što je iznio kritiku na račun vlasti ili nekog njenog predstavnika.


Nakon bure u javnosti koju je podigla objava hrvatske pjevačice da su je na granici satima ispitivali o izjavama koje je davala ranije o situaciju u Srbiji, odnosno o tome šta misli o Srebrenici ili zašto je podržala demonstracije protiv iskopavanja litijuma, oglasio se Ivica Dačić sa željom da spusti tenzije.


Slobodna zemlja sa spiskovima o verbalnim deliktima


Međutim, to mu baš i nije pošlo za rukom, jer je potvrdio da u Srbiji postoji nešto što bi trebalo da je odavno iza nas, mogućnost da budete kažnjeni, konkretno zabranom ulaska u zemlju, jer ste kritikovali vlast ili neke njene predstavnike. Dačić je naveo da je policija na granici Severinu zadržala na osnovu, kako je rekao, „spiskova o verbalnim deliktima“.


- Da ne bi dolazilo do raznih zloupotreba ovih situacija, mi ćemo ukinuti sve spiskove koji se mogu odnositi na nešto, za sve spiskove, osim za one koji predstavljaju, koji vrše krivična djela, postoji opasnost za bezbjednost zemlje, terorizam, kriminal i sve ostalo. Ovo je slobodna zemlja, verbalni delikt ne postoji, prema tome neće više postojati nikakva ograničenja - poručio je tom prilikom Dačić.


U relativizaciju onoga što se hrvatskoj pjevačici desilo na srpskoj granici uključio se na sebi svojstven način i predsjednik države. On je uz opasku da o Severini misli sve najgore ocijenio da je njeno zadržavanje na granici bilo “glupo i nepotrebno” i takođe potvrdio postojanje spiskova nepoželjnih gostiju.


Vučić je rekao da su „neki od ranije pravili pomenute spiskove, a na kojima se nalaze desetine ljudi“ i dodao kako će u „naredna dva ili tri dana sve to biti ukinuto“.


Nije prošlo ni 24 sata, a ponosno se javio tvorac spiskova. I dok se u Vučićevim prethodnim izjavama fraza “neki od ranije” najčešće odnosila na one koji su prije njega bili na vlasti i koje je po običaju krivio za sve loše urađeno u zemlji, sada je taj “neko od ranije”, ni manje ni više nego Aleksandar Vulin, jedan od Vučićevih najbližih saradnika i aktualni potpredsjednik Vlade Srbije.


„Žao mi je što se nisam više posvetio spiskovima“


Vulin izjavio je da je “kao ministar policije i direktor BIA pravio spiskove onih koji nisu dobrodošli u Srbiju”.


- Spiskove sam pravio ja, kao ministar policije i direktor BIA po zakonu i po savjesti i žalim što im se nisam više posvetio, jer vidim koliko ološa je nepravedno zaboravljeno. Aleksandar Vučić o tome nije bio pitan niti je trebao da bude - naveo je Vulin.


Tvrdi da je na spiskove stavio one koji su pjevali “pjesme o klanju Srba, pjevali da im ne može niko ništa jer su jači od Srbije i pokazivali simbole Velike Albanije“.


- Na spiskove sam lično stavio i Srbe koji nose cveće na grob šiptarskim ubicama - pohvalio se Vulin i potvrdio da je na spisak uz mjeru obavezno zadržavanje i pojačana kontrola stavio i poslanike Skupštine Crne Gore koji su u tom tijelu glasali da se podrži Rezolucija UN o genocidu u Srebrenici.


Za Rodoljuba Šabića, advokata i nekadašnjeg povjerenika za informacije od javnog značaja, “Vulinova izjava sa stanovišta normalnih standarda o funkcionisanju države je nevjerovatna”.


- To da visoki funkcioner izjavi da je svjesno pravio nezakonite spiskove u svakoj uređenoj državi povlačilo bi svakako za sobom odgovornost. A to što kod nas nije tako potvrđuje da se stvari u našoj zemlji, umjesto po zakonima odvijaju po ćefu ljudi iz političkog vrha. I da ’elita’ ne samo misli da je njeno pravo da kršeći zakone radi šta poželi nego se čak i ponosi tim - ocjenjuje Šabić za Nova.rs.

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook