tako jednostavno

Supa od samo tri sastojka kojom je slavni pedijatar spasio na hiljade djece: Recept star 100 godina

Auto & Dom27.08.24, 21:00h

Supa od samo tri sastojka kojom je slavni pedijatar spasio na hiljade djece: Recept star 100 godina
Pedijatrija se tada u Evropi tek razvijala kao nezavisna oblast medicine, a stopa mortaliteta odojčadi je bila veoma visoka i dostizala skoro 25 posto

 

 


Ime Ernst Moro danas vjerovatno ne znači mnogo široj publici, ali ljekari poznaju ovog austrijskog pedijatra kao izvanrednog specijalistu, čiji su proboji pomogli da se spasu hiljade beba i još uvijek se koriste u medicini. I naravno, njegova čuvena supa.


Ernst Moro je rođen u Ljubljani, koja je tada bila u sastavu Austro-Ugarske, 1874. godine. Studirao je na univerzitetu u Gracu, Austrija, a kasnije je postao profesor pedijatrije na Univerzitetu u Hajdelbergu. 


Pedijatrija se tada u Evropi tek razvijala kao nezavisna oblast medicine, a stopa mortaliteta odojčadi je bila veoma visoka i dostizala skoro 25 posto. Jedan od glavnih razloga zašto su hiljade beba umrle tada bila je dijareja. Doktor Moro je uspio da pronađe način da spasi te bebe, a njegov lijek je bio jednostavan i genijalan u isto vrijeme, piše Zadovoljna.rs.


Ernst Moro je predlagao da se bebama daje supa od mrkve kuhana po njegovom sopstvenom receptu. Moroova supa od mrkve ima samo tri sastojka: kilogram mrkve, litar vode i tri grama soli.


Recept za Moroovu supu


Za kuhanje supe potrebno je oprati i očistiti mrkvu i kuhati je u vodi dok ne omekša. Procijedite mrkvu kroz sito i dodajte vodu tako da ukupna količina tečnosti bude jedan litar. Dodajte prstohvat soli. 


Ispostavilo se da je ova jednostavna supa zaustavila dijareju kod odojčadi, čak i u najgorim oblicima, a ovaj recept je pomogao da se spasu hiljade mališana.


Kasnije su studije pokazale da oligosaharidi koji se nalaze u ovoj supi od mrkve sprečavaju bakterije da se zalijepe za zidove crijeva, zaustavljajući dijareju. Vremenom je ovaj lijek zamijenjen antibioticima i lijekovima protiv dijareje, ali je u to vrijeme pomogao da se dramatično poveća stopa preživljavanja kod novorođenčadi.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook