Helikopter povučen

Požar na Tajanu i dalje bjesni, nema naznaka o skorom gašenju

Hronika27.08.24, 15:14h

Požar na Tajanu i dalje bjesni, nema naznaka o skorom gašenju
Požar na Tajanu, koji je zahvatio oko 700 hektara šumskog područja, bio je djelimično lokaliziran, ali se ponovno aktivirao tokom proteklog vikenda

 

 

Još je aktivan i nema naznaka kad bi mogao biti ugašen šumski požar na planini Tajan, na području grada Zavidovići, jer je helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine povučen s tog lokaliteta i upućen da bi djelovao na području planine Bjelašnica, saopćila je pres-služba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

 

Požar na Tajanu, koji je zahvatio oko 700 hektara šumskog područja, bio je djelimično lokaliziran, ali se ponovno aktivirao tokom proteklog vikenda.

 

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić rekao je da je helikopter vojske tokom jučerašnjeg dana bio angažiran u dva termina. U prijepodnevnim satima je na lokalitetu Tajana, na izvoru rijeke Suhe, izbacio 16.000 litara vode, dok je u poslijepodnevnom terminu izbačeno 11.000 litara na novo požarište na gori Velež u rejonu Medeni potok.

 

- Na gašenju požara koji su još aktivni, prije svega na Mašici i Veležu, angažovani su radnici ŠPD Zeničko-dobojskog kantona, koji i gospodare ovim područjem, dok je požar u rejonu izvora Suhe onemogućen iz razloga što se lokacija požara vodi kao minirana - rekao je Aličić informišući o stanju članove Kantonalnog štaba Civilne zaštite.

 

Aličić je zahvalio Oružanim snagama BiH za dosadašnji angažman i rekao da je helikopterska jedinica imala ključnu ulogu u gašenju više požara u Kantonu naročito na nepristupačnim terenima.

 

- Nažalost, ove godine su zbog vrelina i visokih temperatura požari bili aktivni na području ZDK-a; nije bilo stradalih i povrijeđenih ljudi, ali je materijalna šteta velika - rekao je Aličić.

 

Kantonalni štab Civilne zaštite dao je saglasnost da Općini Tešanj bude odobreno 69.000 KM za sanaciju klizišta u mjestu Karadaglije budući da je klizište ugrozilo rezervoar koji snabdijeva pitkom vodom mjesta Karadaglije i Čaglići.

 

(FENA/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook