odlazi šef delegacije eu

Oproštajni susret Nikšića i Sattlera: 'Johanne, hvala ti, uvijek ćeš biti dobrodošao u našu BiH i moj Konjic'

Front26.08.24, 18:56h

Oproštajni susret Nikšića i Sattlera: 'Johanne, hvala ti, uvijek ćeš biti dobrodošao u našu BiH i moj Konjic'
Kada se bude pisala objektivna istorija ovog vremena, Johann Sattler mora imati svoje mjesto namijenjeno iskrenim prijateljima BiH - poručio je Nermin Nikšić

 

 


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera u oproštajnu posjetu.


Premijer Nikšić je zahvalio ambasadaru Sattleru na njegovom angažmanu i doprinosu Bosni i Hercegovini u procesima na evropskom putu. Rekao je da će ambasador Sattler ostati upamćen kao veliki prijatelj BiH.


Ambasador Sattler je pohvalio napore Federalne vlade na čelu sa premijerom Nikšićem. Istovremeno je ukazao na potrebu nastavka rada na reformama posebno kad su u pitanju borba protiv korupcije i izgradnja Koridora Vc.


Tokom sastanka je istaknuto da je u vrijeme mandata ambasadora Sattlera Bosna i Hercegovina napravila velike korake ka Evropskoj uniji od kojih je ključna donošenje odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom o ulasku u Evropsku uniju. Premijer Nikšić je naglasio da je u tom procesu uloga ambasadora Sattlera bila veoma značajna.


Sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji, privredi i odnosima u susjedstvu. 


Premijer Nikšić je ambasadoru Sattleru poželio uspješan budući rad, te mu, uime Vlade FBiH, uručio simboličan poklon, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću - prenosi agencija Fena.


Ovim povodom premijer Nikšić oglasio se i na društvenim mrežama te poručio:


- Ambasador Johann Sattler odlazi iz Bosne i Hercegovine, ali bez dileme ostaje jedan od njenih velikih dokazanih prijatelja. Pokazao je izuzetno razumijevanje za našu političku scenu, insistirao na dogovoranju potpuno svjestan koliko energije u to treba utrošiti, te davao veliku podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Dobijanje kandidatskog statusa i otvaranje pregovora o pristupanju kao najveći dosadašnji uspjeh i njegovo je djelo. 


Ugradio je sebe u sve te pregovore i jako cijenim zalaganje ambsadora Sattlera u tom procesu. I danas je na našem oproštajnom sastanku insistirao da ostanemo posvećeni svemu onome što smo dužni uraditi na tom putu.


I dok smo bili u opoziciji, a naročito nakon izbora 2022. godine, imali smo istinski iskrene odnose i razgovore o budućnosti Bosne i Hercegovine. Drago mi je što mogu reći da smo u svim dogovorima uvijek imali na umu samo jedno  - dobrobit građana Bosne i Hercegovine. Ambasadoru želim sreću i uspjeh i u predstojećim novim radnim obavezama u Crnoj Gori, vjerujem da ćemo nastaviti uspješno sarađivati. 


Kada se bude pisala objektivna istorija ovog vremena, Johann Sattler mora imati svoje mjesto namijenjeno iskrenim prijateljima BiH.
Johanne, hvala ti, uvijek ćeš biti dobrodošao u našu Bosnu i Hercegovinu i moj Konjic - objavio je Nermin Nikšić na Facebooku.

 

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook