Monopol

Zima dolazi, a Putin Evropu i dalje drži u svojim rukama: Još ovisimo o ruskom plinu

Front26.08.24, 15:45h

Zima dolazi, a Putin Evropu i dalje drži u svojim rukama: Još ovisimo o ruskom plinu
Ukrajina je rekla da neće produžiti sporazum. Također postoji određena zabrinutost da bi tokovi mogli prerano prestati usred borbi u ruskoj regiji Kursk gdje se nalazi tranzitna tačka plina u Ukrajinu, Sudža

 

 

Budućnost tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu ostaje ključna neizvjesnost za evropske cijene plina, čak i dok kontinent ide ka novoj zimi sa punim skladištima, rekao je u ponedjeljak za Reuters izvršni direktor TotelEnergies Patrick Pouyanne, prenosi AJB.

 

Ugovor o tranzitu za isporuku ruskog plina u Evropu preko Ukrajine, koji je prošle godine još uvijek iznosio 15 milijardi kubnih metara od ukupne potrošnje plina u EU od 295 milijardi kubnih metara, trebao bi isteći krajem godine.

 

Ukrajina je rekla da neće produžiti sporazum. Također postoji određena zabrinutost da bi tokovi mogli prerano prestati usred borbi u ruskoj regiji Kursk gdje se nalazi tranzitna tačka plina u Ukrajinu, Sudža.

 

“Jedan od glavnih faktora je ovaj tranzit kroz Ukrajinu, jer čak i ako su skladišta puna, nisam siguran da smo potpuno pokriveni ako se to prekine”, rekao je Pouyanne u intervjuu na marginama energetske konferencije u Norveškoj.

 

Kapaciteti evropskih skladišta plina posljednji su put bili na 91,2 posto kapaciteta, nakon što su ispunili cilj 1. novembra dva mjeseca ranije, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe.

 

Tržište plina u Evropi i dalje će biti izloženo promjenjivosti jer nema mnogo nove ponude, dodao je Pouyanne, ističući kašnjenja novih projekata ukapljenog prirodnog plina (LNG) kao što je Golden Pass u Sjedinjenim Američkih Državama.

 

Ova situacija vjerovatno će prevladavati do 2027, rekao je izvršni direktor.

 

Cijena plina je porasla iznad 40 eura na najviši nivo od decembra zbog straha da bi tranzit mogao prestati usred borbi u Kursku.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook