FOTO & VIDEO/ Festival posvećen Uni

Film "Djeda Mraz u Bosni" otvara 6. Avantura Film Festival

Kultura24.08.24, 13:01h

Film
- Festival je ove godine trebao trajati od 23. do 28. augusta, međutim, direkcija festivala ga je skratila za dva dana, jer nismo dobili podršku od federalnog Ministarstva kulture - navodi direktor festivala Mirsad Ćatić Čuperak

 

 

Nakon svjetske premijere na 30. Sarajevo Film Festivalu te specijalne projekcije za građane Bugojna, film "Djeda Mraz u Bosni" otvorit će večeras i 6. Avantura Film Festival u Bihaću. Nažalost, festival će se morati održati u izmijenjenom i skraćenom rasporedu zbog Dana žalosti proglašenog zbog trostrukog ubistva u Sanskom mostu.

 

Tekst i foto: Adnan UČAMBARLIĆ

 

avantura-film-fest-press-1

 

- Mi smo se uspjeli presložiti i festival će ići svojim tokom. Festival će se, ipak, okončati u svom punom izdanju, bit će proglašeni pobjednici i uručene nagrade. Festival je ove godine trebao trajati od 23. do 28. augusta, međutim, direkcija festivala ga je skratila za dva dana, jer nismo dobili podršku od federalnog Ministarstva kulture, koje već šestu godinu ne prepoznaje da postoji festival u Bihaću. To je način na koji se, u biti, festivali i guše - naveo je na konferenciji za medije Mirsad Ćatić Čuperak, direktor festivala.

 

U okviru festivala prikazat će se preko 40 filmova u svim sekcijama - od kratkog do dugog formata te dokumentarnog i igranog filma. 

 

avantura-film-fest-press-2

 

- Ovo nije festival glamura, ovo je festival iskonskog filmskog rada, festival koji je posvećen Uni, gdje nastojimo da kroz festivalske aktivnosti promoviramo ono što jeste Una, ali i da ukažemo na ono šta se sve na Uni radi i koliko se ona devastira. Imali smo, u četvrtak, međunarodni okrugli sto posvećen Uni, jer je naš program Unska kultura upravo o Uni i prikazivanju svega zbog čega je Una takva. Želimo da sve rijeke imaju svoju kulturu kako bi opstale - dodao je Ćatić.

 

 

- Imamo situaciju da je već drugu godinu Fondacija za kinematografiju pod blokadom i ne radi. Ove godine ćemo imati filmove koji su finansirani prošlih godina ili su čak nastajali kroz entuzijazam nekih ljudi. Zaista je jedna loša situacija, koja se mora hitno mijenjati, jer će biti upitni, ne samo festivali, nego i produkcija. Mi ove godine imamo situaciju da se u BiH ne snima nijedan film. To je direktna posljedica blokade Fondacije za kinematografiju. To stanje je neodrživo - naveo je Jasmin Duraković, producent filma "Djeda Mraz u Bosni".

 

avantura-film-fest-press-3

 

- Mi smo film radili nekad prošle godine, u zimu, sa jednom predivnom ekipom. Emir Kapetanović je reditelj, a ja neću previše govoriti o radnji, samo ću reći da sam presretan kako je film primljen i na SFF-u i u Bugojnu. Najbitnije mi je da je publika zadovoljna filmom, jer mi filmove i radimo zbog nje - izjavio je o "Djeda Mrazu u Bosni" glumac Mirvad Kurić.

 

 

Nakon ponedjeljka i Dana žalosti, 6. Avantura Film Festival seli iz Bihaća u Cazin.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook