Napad u Solingenu

Stravičan zločin u Njemačkoj: Napadač upao na gradski festival i nožem ubio troje ljudi, osmero povrijeđeno

Hronika24.08.24, 08:56h

Stravičan zločin u Njemačkoj: Napadač upao na gradski festival i nožem ubio troje ljudi, osmero povrijeđeno
Mrtvi i povrijeđeni na gradskom festivalu u njemačkom Solingenu

 

U petak oko 21.40 muškarac je u Solingenu nasumično nožem napao nekoliko posjetitelja koji su se zabavljali. Počinitelj, prema izjavama svjedoka "muškarac arapskog izgleda", u bijegu je, prenosi BILD.


"Prema trenutnim informacijama, tri su osobe ubijene, a osam povrijeđeno u napadu, od kojih pet teško", objavila je policija u Diseldorfu u subotu ujutro.


Prvo se govorilo o četiri teško povrijeđene osobe. Mjesto zločina je Fronhof, trg u centru grada gdje je održan “Festival različitosti” povodom 650. godišnjice Solingena.
 

Navodi se da je počinitelj napao posjetitelje neposredno ispred bine na kojoj su svirali bendovi uživo. Saopćeno je da su poginuli žena i dva muškarca koji dolaze iz Solingena i Diseldorfa.
 

Policijski glasnogovornik Markus Seitz demantirao je u subotu ujutro izvještaje da je počinitelj posebno ciljao svoje žrtve u vrat:


"Policija trenutno nema pouzdane informacije da je uperio nož u vrat svojih žrtava."


Glasnogovornik policije Sascha Kresta rekao je u noći zločina:
 

“Napadač je nasumično ubadao ljude nožem. Za napadačem traga veliki broj policajaca. Istrage, forenzika i razgovori sa svjedocima također su u toku u isto vrijeme.”
 

Gradski festival je prekinut nakon zločina, a policijski helikopter noću je kružio iznad ograđenog područja.


U Solingen su te noći stigle i teško naoružane jedinice policijskih specijalaca s oko 40 specijalnih vozila iz cijele Sjeverne Rajne-Vestfalije.
 

Ulične raskrsnice su zatvorena, a stanovnici su zamoljeni da ostanu u svojim domovima i izbjegavaju centar grada. U jednom kafiću je postavljen privremeni komandni centar.
 

Tisuće posjetitelja pratilo je molbu da s trga izađu mirno i bez panike.
 

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Herbert Reul došao je na mjesto zločina u Solingenu te noći i pojavio se pred novinarima u 1.17 ujutro.


“Ne želite vjerovati u ono što vidite na mjestu zločina. To je depresivno. Moje su misli s porodicama žrtava i povrijeđenih. Sve što sada možemo učiniti je moliti se da se teško povrijeđeni izvuku”, rekao je Reul.
 

Gradonačelnik Tim Kurzbach napisao je na Facebooku:
 

“Večeras smo svi u Solingenu u šoku, užasu i velikoj tuzi. Htjeli smo svi zajedno proslaviti godišnjicu našeg grada, a sada moramo žaliti za poginulima i povrijeđenima.
 

Srce mi se slama što je došlo do napada na naš grad. Suze su mi u očima kad se sjetim onih koje smo izgubili. Molim za sve koji se još uvijek bore za svoje živote.”
 

Policija traga za svjedocima koji su nešto uočili nakon napada - posebno mjesta gdje je počinitelj mogao pobjeći, je li mjesto zločina napustio pješke, biciklom ili automobilom.
 

Policija također moli sve posjetitelje gradske fešte koji su u večernjim satima snimali fotografije ili mobitelom da ih učine dostupnima istražiteljima na svom informativnom portalu na internetu.

 

(DEPO PORTAL/dg; Foto: Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook