Događaj koji je ostavio dubok trag

Izložba 'Strašni u Vijećnici' povodom 32. godišnjice od paljenja Vijećnice

Kultura23.08.24, 14:58h

Izložba 'Strašni u Vijećnici' povodom 32. godišnjice od paljenja Vijećnice
Kroz ove fotografije, posjetitelji će imati priliku vidjeti prizore koji svjedoče o razaranju, ali i o snazi duha Sarajeva u najtežim trenucima

 

 

Prije 32. godine, u noći sa 25. na 26. august 1992. godine, tokom agresije na Sarajevo, Vijećnica je pogođena i zapaljena, čime je uništena ogromna kolekcija rukopisa, knjiga i dokumenata neprocjenjive vrijednosti.

 

Taj tragični događaj ostavio je dubok trag u srcima građana Sarajeva, ali i šire javnosti.

 

U povodu te godišnjice, u Vijećnici je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Strašni u Vijećnici”, autora Milomira Kovačevića Strašnog. Izložba prikazuje niz emotivnih i potresnih fotografija snimljenih upravo na dan paljenja Vijećnice, 26. augusta 1992. godine.

 

Kroz ove fotografije, posjetitelji će imati priliku vidjeti prizore koji svjedoče o razaranju, ali i o snazi duha Sarajeva u najtežim trenucima. Izložba će biti otvorena za posjetioce tokom cijele godine, pružajući priliku da se svi koji je posjete povežu s prošlošću i reflektuju na trenutke koje ne smijemo zaboraviti.

 

Pored izložbe, u Vijećnici će biti upriličen koncert No Borders Orchestra, koji okuplja vrhunske muzičare iz zemalja zapadnog Balkana. Ovaj orkestar, poznat po svojoj misiji povezivanja različitih kultura kroz muziku, održat će koncert 4. septembra u 20.00 sati, sa slobodnim ulazom za sve posjetioce.

 

Koncert predstavlja simbol zajedništva i nade, te podsjeća na snagu umjetnosti u prevazilaženju razlika, saopćeno je iz JP Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook