Uzima sve više maha

Problem za programere: Umjetna inteligencija mogla bi početi kodirati i raditi njihov posao

Tehno21.08.24, 19:26h

Problem za programere: Umjetna inteligencija mogla bi početi kodirati i raditi njihov posao
Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella spekulirao je da će lakši pristup AI tehnologijama stvoriti milijardu programera

 

 

Softverski inženjeri će možda morati razviti druge vještine čim umjetna inteligencija (AI) preuzme mnoge zadatke kodiranja. To je bio zaključak izvršnog direktora Amazon Web Services (AWS) odjela, Matta Garmana, koji je podijelio svoja razmišljanja o ovoj temi tokom internog ćaskanja u junu ove godine.

 

- Ako zamislite budućnost za neke dvije godine, ili za neko vrijeme – ne mogu tačno predvidjeti kada – moguće je da većina programera neće kodirati - rekao je Garman, koji je u junu postao izvršni direktor AWS-a, prenosi Business insider pozivajući se na audio snimak do kojeg su došli.

 

- Kodiranje je poput jezika kojim razgovaramo sa kompjuterima. To nije nužno vještina samo po sebi”, rekao je izvršni direktor. “Vještina je znati inovirati. Kako da napravim nešto što je interesantno za moje krajnje korisnike?”

 

To znači da će se posao programera promijeniti - rekao je Garman.

 

- To samo znači da svako od nas mora da bude više u skladu sa onim što je potrebno našim kupcima i šta je zapravo krajnji proizvod koji ćemo pokušati da izgradimo, jer će to biti činiti više i više posla, za razliku od sjedenja i pisanja koda - rekao je.

 

Razgovori o AI promjeni, pa čak i eliminaciji poslova, intenzivirali su se u posljednje vrijeme jer kompanije otpuštaju zaposlenike ili prestaju zapošljavati nove kako bi preusmjerili resurse ka razvoju umjetne inteligencije. Novi AI alati koji automatski generiraju kod mogu pomoći kompanijama da urade više s istim ili manjim brojem inženjera. AWS je otpustio stotine zaposlenih ranije ove godine.

 

Business Insider navodi kako je Garman dijelio savjete uposlenicima umjesto da izdaje strašno upozorenje da će programeri izumrijeti zbog AI. Njegov ton je bio optimističan, sugerirajući više kreativnih mogućnosti za programere. Rekao je da AWS pomaže zaposlenima da “nastave da se usavršavaju i uče o novim tehnologijama” kako bi povećali svoju produktivnost uz pomoć AI.

 

- Biti programer 2025. može biti drugačije od onoga što je bilo 2020 - dodao je Garman.

 

Glasnogovornica AWS-a, Aisha Johnson, rekla je za Insider da je Garman prenio mogućnosti programerima da “ostvare više od onoga što rade danas” uz pomoć novih AI alata. Dodala je da nema naznaka da očekuje pad uloge programera.

 

“Matt je artikulirao viziju o tome kako će AWS nastaviti da uklanja teret s kojim se susreću programeri, tako da se mogu više usredotočiti svoje vještine i najinovativniji rad”, rekla je Johnson u izjavi.

 

Garman nije prvi izvršni direktor koji je predvidio ovu vrstu promjena na poslovima programera potaknute umjetnom inteligencijom.

 

Nvidijin izvršni direktor, Jensen Huang, rekao je da su “sada svi programeri” zbog novih mogućnosti AI kodiranja.

 

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella spekulirao je da će lakši pristup AI tehnologijama stvoriti milijardu programera.

 

Emad Mostaque, bivši izvršni direktor Stability AI, čak je predvidio da “neće biti programera za pet godina”.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook