DOBRO POZNAJE PRILIKE U BIH

Završen sastanak sa Konakovićem: Detalji dolaska direktora CIA-e Williama J. Burnsa u Sarajevo

Front20.08.24, 16:35h

Završen sastanak sa Konakovićem: Detalji dolaska direktora CIA-e Williama J. Burnsa u Sarajevo
William J. Burns jako dobro poznaje prilike u Bosni i Hercegovini. Kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine je posjetio našu zemlju

 

 

Direktor CIA-e William J. Burns završio je sastanak u zgradi MVP BiH sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem nakon čega je napustio zgradu.


Podsjećamo, Burns je danas stigao iznenada u posjetu BiH kako bi održao nekoliko sastanaka, kao i sastanak sa direktorom OSA-e Almirom Džuvom.


Inače, Burns je već dolazio u Bosnu i Hercegovinu.


Na poziciju direktora CIA-e došao je kao prijedlog predsjednika Joea Bidena, a jednoglasno je podržan u Senatu. Ranije je bio ambasador u Rusiji. Prvi je karijerni diplomata na poziciji direktora CIA-e, a služio je i pod demokratama i pod republikancima.


William J. Burns jako dobro poznaje prilike u Bosni i Hercegovini. Kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine je posjetio našu zemlju te je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

 

Konaković nakon sastanka: To je veoma važna posjeta 

 

- To je veoma važna posjeta koja potvrđuje da Sjedinjene Američke Države i dalje drže Bosnu i Hercegovinu visoko u fokusu, u vrhu prioriteta, što s obzirom na sva dešavanja u svijetu, nama u Bosni i Hercegovini zaista mnogo znači. Došao je jedan od najvažnijih ljudi američke administracije, čovjek s bogatim iskustvom i odličnim poznavanjem regona jer je imao nekoliko uloga u karijeri vezanih za zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu – izjavio je za Fenu Konaković.

 

Teme susreta su po njegovim riječima bile okvirne, one najvažnije, neki uglovi viđenja procesa u zemlji, značaj i evropskih i NATO integracija.

 

Ono što je najbitnije, naglašava Konaković, ova posjeta je potvrda predanog prijateljstva i posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država procesima u Bosni i Hercegovini, jasna poruka svima da su oni apsolutno tu u smislu i zaštite i podrške teritorijalnom integritetu, suverenitetu i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook