Još će platiti i kaznu

Skandal u bh. sportu: Naša zemlja neće igrati kvalifikacije za EURO

Sport20.08.24, 11:56h

Skandal u bh. sportu: Naša zemlja neće igrati kvalifikacije za EURO
Novčana kazna za neigranje kvalifikacija je 50.000 eura, a naša selekcija bit će suspendovana dvije godine

 

 

Sramota, skandal, a ujedno javašluk i bezobrazluk. Tako bi se ukratko mogao nazvati odnos prema ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja je ne tako davno bila najbolja državna selekcija na izborima sportista u BiH. Imale su bh. odbojkašice dva uzastopna plasmana na Evropsko prvenstvo, izborile na posljednjem Euru i dvije pobjede i potencijal je bio ogroman, ali je onda došlo do zastoja. Iako su naše djevojke trebale igrati u Zlatnoj ligi nacija, krnji Savez sa Milutinom Popovićem na čelu prijavio ih je za Srebrenu ligu, a onda otkazao i to takmičenje.

 

Za kraj ovog mjeseca zakazan je početak kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo i da je sve normalno kako bi trebalo biti, danas bismo pisali o pripremama reprezentacije, ali kako sada stvari stoje, BiH neće igrati kvalifikacije. Jer u nedjelju, 25. avgusta, na rasporedu je gostovanje Crnoj Gori, a potom tri dana kasnije domaći meč sa Latvijom.

 

Kako saznaje Oslobođenje, čelnici Odbojkaškog saveza Federacije BiH ponudili su krnjem državnom savezu da oni organizuju ove mečeve, obezbijedili su finansije, dogovorili dvoranu u Kaknju, predložili da mečeve igraju samo djevojke iz bh. lige sa trenerom iz naše lige na čelu, Olimpijski komitet BiH obezbijedio je opremu za trening, ali Popović i kompanija oko njega su to, može se reći, izignorisali.

 

Ako je Popovićev cilj bio da zaustavi napredak ženske odbojkaške reprezentacije BiH, uspio je, a sada možda i zakucava posljednje eksere u kovčeg kompletne bh. odbojke. Kroz dva intervjua sa Milošom Jelčićem i Alijom Fatićem, ali i kroz naše tekstove u Oslobođenju, bavili smo se problemima ove reprezentacije i bh. odbojke, ali očito da ostalima nije bilo interesantno i da se nisu interesovali za to. Na kraju propade još jedna državna reprezentacija, a niko se ni počešao nije. Da nije žalosno i tužno, bilo bi smiješno.

 

I za kraj, novčana kazna za neigranje kvalifikacija je 50.000 eura, a naša selekcija bit će suspendovana dvije godine. 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook