Nemojte se zbuniti

Ovakav kružni tok još nije viđen: Mogli biste naići na njega ako krenete na more

Lifestyle20.08.24, 10:55h

Ovakav kružni tok još nije viđen: Mogli biste naići na njega ako krenete na more
Na kotorskom kružnom toku su postavljena čak tri semafora, koji regulišu kretanje pješaka i automobila

 

 

U Kotoru, u Crnoj Gori pojavio se do sada ne viđen križni tok. U njega se ulazi iz tri pravca.

 

Ono što plijeni pažnju je da je u potpunosti iscrtan pješačkim prelazima. Svi prelazi, odnosno zebre, vode ka sredini kružnog toga, ka malom "ostrvu", sa kojeg pješaci mogu nastaviti u željenom pravcu. 

 

Kružni tokovi su zamišljeni kao oblik raskrsnice koji bi trebalo da smanji gužve. Zbog toga se u izuzetno rijetkim slučajevima u njegovoj blzini postavlja semafor. Takav primjer je, recimo, u Sarajevu, na Ilidži, gdje tramvajska pruga presijeca kružni tok, te se semaforom reguliše mimoilaženje tramvaja i automobila.


Međutim, na kotorskom kružnom toku su postavljena čak tri semafora, koji regulišu kretanje pješaka i automobila.
 

- Na većini raskršća primijenjena su rješenja koja neće biti novost ni za pješake ni za vozače, no rješenje kružnog toka je nekonvencionalno i nalikuje onom u tokijskoj četvrti Shibuya, koje omogućava kretanje pješaka u svim smjerovima istovremeno u zoni kružnog toka.


Pješaci prelaze raskršće za vrijeme trajanja zelenog signala dok je promet vozila obustavljen iz sva tri smjera koji gravitiraju kružnom toku. Vrijeme i trajanje zelenog vremena za pješake regulisano je pametnom tehnologijom koja istovremeno obračunava pojedinačne podatke sa svih mjernih mjesta u sistemu pametnog prometa kroz Kotor, navodi se u obrazloženju nadležnih institucija koje je objavio Radio Kotor.

 

Međutim, korisnici društvenih mreža, sudeći po komentarima, nisu baš zadovoljni ovakvim objašnjanjem.

 

"Ovo hipnotiše", "Dobiju li se vrećice za povraćanje prije ulaska u kružni tok?", "Moraju hipnotisati turiste da bi uz ovakve cijene nešto i naručili", samo su neki od komentara koji se mogu naći na društvenim mrežama. 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook