Naredni tek 2026. godine

Večeras se očekuje spektakularan i rijedak nebeski prizor: Stiže nam plavi supermjesec

Lifestyle19.08.24, 16:00h

Večeras se očekuje spektakularan i rijedak nebeski prizor: Stiže nam plavi supermjesec
U četiri mjeseca zaredom desit će se četiri puna supermjeseca, ali samo jedan plavi

 

 

Večeras, nakon 20h, na nebu će se ukazati rijedak prirodni fenomen - plavi supermjesec. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne, očekuje nas spektakl na nebu, budući da će Mjesec biti mnogo sjajniji i veći nego inače. - mjesec

 

Kada Mjesec dostigne tačku najbližu Zemlji u svojoj orbiti, poznatu kao perigej, nalazi se u položaju supermjeseca. Kako kruži oko Zemlje po eliptičnoj putanji, postoji tačka u kojoj je najbliži Zemlji (perigej) i tačka u kojoj je najudaljeniji (apogej). Supermjesec se dešava kada se pun ili mlad Mjesec nađe u perigeju, a u apogeju izgleda najmanji, što nazivamo mikromjesecom.

 

Udaljen je oko 384.000 kilometara od Zemlje, ali večeras će biti 23.000 kilometara bliži. Ako nebo kojim slučajem bude vedro, pripremite teleskope, jer će uz plavi supermjesec biti vidljiv i Saturn, a tako i njegovi prstenovi.

 

Supermjeseci se pojavljuju tri ili četiri puta godišnje, a sljedeći su predviđeni za 18. septembar, 17. oktobar i 16. novembar. Septembarski supermjesec bit će još bliže Zemlji, na udaljenosti od 27.000 kilometara.

 

Međutim plavi mjeseci su mnogo rjeđi, pa se sljedeći neće desiti prije maja 2026. godine. Kako tada neće biti supermjeseca, sljedeći plavi supermjesec morat ćemo čekati barem tri godine.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook