traži se pomoć hrvatskih kanadera

Prijeti katastrofa: Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom na Dinari, spojilo se više požara, vjetar sve jači...

Hronika18.08.24, 11:37h

Prijeti katastrofa: Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom na Dinari, spojilo se više požara, vjetar sve jači...
Više požara spojilo se u jedan, probili su granicu s RH i sve su prijetnje da će se ponoviti 2017. godina, kada je izgorjelo veliko prostranstvo na Dinari te je bilo ugroženo i nekoliko livanjskih naselja

 

 


Tijekom protekla dva dana aktivno je nekoliko požara na području livanjske strane Dinare koja graniči s Republikom Hrvatskom, a u gašenju požara zatražena je i pomoć hrvatskih kanadera.


Kako su izvijestili iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva sveta Ana Lištani Livno, više požara spojilo se u jedan, probili su granicu s RH i sve su prijetnje da će se ponoviti 2017. godina, kada je izgorjelo veliko prostranstvo na Dinari te je bilo ugroženo i nekoliko livanjskih naselja.


Uz vjetar koji otežava situaciju, navode da su na par mjesta i minsko sumnjive lokacije na koje ne smiju pristupiti.


Vatrogasci su od ranijih jutarnjih sati u subotu aktivni na gašenju požara, a u ispomoć su im pristigle i kolega iz DVD "Gospe Vidoške" Vidoši - Livno.


Međutim, kako navode, vjetar se pojačava i mijenja smjer, a jako jugo nosi plamen i preko 15 metara.


- Uzalud nam požarni putevi i 'kontre', vjetar je bio prejak. Nismo odustajali, dijelili smo se u skupine po nekoliko ljudi, suzbijali gdje smo mogli, čak i uspijevali, ali samo na trenutke. U pojedinim trenucima požar bi i eruptirao, a momci su se nalazili u skoro bezizlaznim situacijama. To je značilo signal za povlačenje - kazali su iz DVD sv. Ana Lištani.


Dodaju kako im je jedina nada pomoć iz zraka, za koju je upućen poziv.


Vatrogasci ostaju pripravni u blizini naselja koja se nalaze u podnožju Dinare (Rujani i Lištani ). Ako se vjetar ne smiri, mnogo toga dolazi u opasnost te su stoga zatražili pomoć i u ljudstvu i tehnici.


Na njihov poziv u nedjelju u ranim jutarnjim satima oko 40 djelatnika Profesionalne gradske postrojbe Livno, članovi dva DVD-a, djelatnici šumarije i lovci, otišlo je gasiti požar koji gori iznad naselja Rujana i Lištana, a, kako su kazali iz Gradske uprave, najavljena je i pomoć dva kanadera iz Hrvatske, uz nadu da bi danas mogla pasti i kiša.

 

(FENA/ad/Foto:Fena)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook