PREGOVORI U DOHI

Nema više vremena: Katar, SAD i Egipat predstavili novi prijedlog za prekid vatre u Gazi... Hoće li Hamas prihvatiti?

Front16.08.24, 20:33h

Nema više vremena: Katar, SAD i Egipat predstavili novi prijedlog za prekid vatre u Gazi... Hoće li Hamas prihvatiti?
U saopćenju se također navodi da će visoki zvaničnici vlada Katara, Sjedinjenih Država i Egipta održati razgovore u Kairu prije kraja iduće sedmice s ciljem sklapanja sporazuma

 

 

 

Pregovori o prekidu vatre u Gazi u katarskoj prijestolnici Dohi održani su u pozitivnoj atmosferi i pokazali su "konstruktivan" napredak, saopćili su Katar, Sjedinjene Države i Egipat u zajedničkoj izjavi u petak.


U saopćenju se navodi da su Katar, Sjedinjene Države i Egipat predstavili Hamasu i Izraelu "prijedlog za premošćivanje", koji je u skladu s načelima Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a br. 2735, koja poziva na "trenutni, sveobuhvatni, i temeljiti" prekid vatre u Gazi kako bi se okončao sukob.


Dodaje se da će radne grupe narednih dana nastaviti tehnički rad na pregovorima o detaljima provedbe sporazuma.


U saopćenju se također navodi da će visoki zvaničnici vlada Katara, Sjedinjenih Država i Egipta održati razgovore u Kairu prije kraja iduće sedmice s ciljem sklapanja sporazuma.


- Nema više vremena za gubljenje niti opravdanja bilo koje strane za daljnje odgode - navodi se u izjavi.


Katar, Sjedinjene Države i Egipat rade na posredovanju u postizanju sporazuma između Hamasa i Izraela u Gazi. Više rundi razgovora o prekidu vatre proteklih mjeseci nisu dale rezultate, prenosi Xinhua.

 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook