VIDEO/ Milionska šteta

Drama u Čapljini: U požaru kod predajnika gore objekti BHRT-a, grad više nema signala

Hronika16.08.24, 15:53h

Drama u Čapljini: U požaru kod predajnika gore objekti BHRT-a, grad više nema signala
U požaru je stradao glavni objekat za smještaj opreme Radio-televizije BiH, te objekti koje koriste lokalne stanice

 

 

Dramatične slike požara dolaze sa Crnog brda kod Čapljine, gdje je predajnik Radio-televizije Bosne i Hercegovine te telekomunikacijska oprema. Uprkos naporima vatrogasaca i uposlenika da je spase, izgorio je glavni objekat za smještaj opreme Radio-televizije BiH, te objekti koje koriste neke lokalne radijske i televizijske stanice.

 

Objekat su, pored ostalih, koristili još i Radio-televizije Federacije, te BH Telecom, Granična policija BiH, Agencija za identifikacione dokumente BiH. 

 

Zbog više sile u vidu ozbiljnog šumskog požara koji je zahvatio područje Crno brdo, došlo je do velikih oštećenja na telekomunikacionoj opremi Agencije za za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) koja se nalazila pod zakupom na telekomunikacionom čvorištu Crno brdo u vlasništvu BHRT-a. Ovaj događaj je izazvao potpuni prekid mreže što direktno utiče  na funkcionalnost sistema kod nadležnih organa i na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u opštinama Čapljina i Ljubuški, navodi se u  saopćenju za medije.

 

 

Nažalost, požar je prouzrokovao uništenje kompletne telekomunikacione opreme, uključujući i trafo stanicu pa su zbog toga trenutno u prekidu tri komunikaciona linka, kao i dvije bazne stanice koje su neophodne za normalno funkcionisanje sistema izdavanja ličnih dokumenata i drugih sistema koji su povezani ili koriste infrastrukturu IDDEEA-e u navedenim opštinama.

 

To znači, da od trenutka požara, građani šireg područja Opštine Čapljina nisu u mogućnosti pratiti ove programe, te koristiti usluge telekom operatera. 

 

Tehničke ekipe su od jutros na terenu, vrše procjenu štete i pokušavaju iznaći rješenje da se ponovo uspostavi neometan signal sa ovog područja, saopćeno je.

 

(DEPO PORTAL/au/Foto: Screenshot)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook