političke igre

Najavljene tužbe protiv Konakovića i Heleza zbog požara u RS-u

Front16.08.24, 12:23h

Najavljene tužbe protiv Konakovića i Heleza zbog požara u RS-u
Premijer RS Radovan Višković ranije rekao da će biti podnesene prijave protiv svih koji su onemogućili i opstruirali gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska"

 

 

Državni zastupnik Milan Petković (US) izjavio je da Vlada RS treba da pokrene tužbe protiv onih koji su spriječili da ovaj entitet dobije pomoć iz Srbije u gašenju požara, ukoliko to ne učini Tužilaštvo BiH.

 

On je naveo da bi Tužilaštvo BiH trebalo da pokrene istragu po službenoj dužnosti.

 

- Tužilaštvo može i po službenoj dužnosti pokrenuti istragu i utvrditi da li su se, propuštanjem preduzimanja određenih radnji, odnosno nečinjenjem od strane određenih ministara u Vijeću ministara, stekla obilježja određenog krivičnog djela-  naveo je Petković.

 

Prema njegovim riječima, dolaskom helikoptera iz Srbije situacija na požarištima se popravila i vatra je brzo savladana, što daje osnova za istragu.

 

- Ukoliko Tužilaštvo po službenoj dužnosti ne formira predmet, Vlada RS može i treba da podnese prijavu protiv nadležnih ministara, a zbog štete koja je nanesena RS i BiH, kao i njenim građanima - rekao je Petković.

 

Premijer RS Radovan Višković ranije rekao da će biti podnesene prijave protiv svih koji su onemogućili i opstruirali gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska".

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook