Odluka CIK-a

Rami Isaku stranački spot došao na naplatu, SDA mora platiti zbog izjava Kapidžića...

Front15.08.24, 15:32h

Rami Isaku stranački spot došao na naplatu, SDA mora platiti zbog izjava Kapidžića...
Najveću pažnju, barem u javnosti, privukao je već čuveni muzički spot pokreta "Snaga naroda" u kojem nam pjevač objašnjava da je "spremna armija Rame Isaka", aktuelnog ministra unutrašnjih poslova BiH

 

 

Centralna izborna kampanja Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je nakon raspisivanja Lokalnih izbora, koji će se održati u oktobru ove godine, već izrekla 59 novčanih kazni ukupne vrijednosti 233.500 KM zbog kršenja Izbornog zakona BiH, piše Raport.


Kako je CIK saopćio, sankcije se odnose na preuranjene kampanje, zloupotrebe resurse i plaćene izborne kampanja.


Najveću pažnju, barem u javnosti, privukao je već čuveni muzički spot pokreta "Snaga naroda" u kojem nam pjevač objašnjava da je "spremna armija Rame Isaka", aktuelnog ministra unutrašnjih poslova BiH.


"Ramina himna" privukla je pažnju članova CIK-a koji su po službenoj dužnosti izvršili uvid u videospot.


Da se našalimo, uvid vjerovatno nije trajao dugo, pa otuda i prilično skromna kazna - samo 6.000 KM - ali i rekordna kad su u pitanju dosad izrečene sankcije političkim subjektima.


- Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona - rekao je tada član CIK-a Željko Bakalar.


Kako je CIK saopćio, politička stranka Snaga Naroda i njen predsjednik Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, putem društvenih mreža Facebook i Instagram vodili preuranjenu izbornu kampanju, a odbijena je i sudska žalba koju je uputila ova partija.


Među rekordnim kaznama, u iznosu od 5.500 KM, jeste i ona koja je izrečena Stranci za BiH jer je, kako je CIK saopćio "pristalica stranke Almir Bečarević (u stvari, predsjednik kantonalnog odbora Sarajevo, op.a.) putem medija vodio preuranjenu izbornu kampanju".


Kako je obrazloženo, CIK je dobio anonimnu prijavu protiv Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za BiH i Demokratske fronte, a vezane za zajednički press ove tri stranke koje su tada objavile detalje saradnje na predstojećim Lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo.


Zbog istupa predsjednika Kantonalnog odbora DF Albina Zuhrića na spomenutom pressu sankcioniran je i DF sa 3.000 KM.


Dugačak jezik koštao je i lidera Saveza Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.


Njega je prijavio "rivalski" PDP (tačnije, Sekretarijat Partije demokratskog progresa) jer je, kako se navodi u prijavi, gostujući u emisiji Jutarnji program RTRS Dodik rekao "što je važno da smo mi, evo sad mogu da govorim oko partije, kao SNSD izvršili potpunu unutrašnju stabilizaciju" te promovirao koaliciju za Srebrenicu i za Banja Luku.


CIK je vladajućoj stranci u Republici Srpskoj odrezao kaznu u visini od 4.500.00 KM, jer je "predsjednik

 

Milorad Dodik putem medija vodio preuranjenu izbornu kampanju".


Hiljadu KM više SNSD će platiti nakon prijave Transparency Internationala koji je obavijestio CIK da je "SNSD OO Modriča na FB mreži objavio dva snimka kojima se promovira Borislav Rakić koji ujedno promovira i stranku kojoj pripada".


SNSD-u je izrečeno 5.500 KM kazne jer je putem društvene mreže FB vodio preuranjenu izbornu kampanju.


Transparency se pobrinuo i da nekažnjen ne prođe i gest Slavke Brezo.

 

Odbornica Ujedinjene Srpske Brezo inicirala je i organizirala akciju besplatnog PAPA testa ispred stranke kojoj pripada, uz promotivne postere sa logotipima i obećan besplatan prijevoz za sve one koji nemaju vlastiti, pisalo je u prijavi.


CIK je sa 3.000.00 KM kaznio Ujedinjunu Srpsku, jer je "Slavka Brezo, pristalica ove stranke i aktuelna odbornica u SO Pale, putem društvene mreže FB vodila izbornu kampanju prije službenog početka izborne kampanje".


Istup Faruka Kapidžića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, koji je, kako se navodi, "iskoristio medijski prostor da predstavi kandidate i pozove da se glasa za njih na lokalnim izborima", koštat će ovu partiju 3.000 KM. Prijavu je poslala - Naša stranka.


Ukupno 4.000 KM SDA će platiti jer je njen Kenan Dautović, aktuelni načelnik Travnika, putem društvene mreže vodio preuranjenu kampanju. Prijava je stigla e-mailom.


I zenički SDA-ovci Emina Babić i Faruk Hodžić su putem društvene mreže vodili preuranjenu kampanju za još 4.000 KM kazni.


Dojava da su SDA i aktuelni gradonačelnik Mirza Ganić sa službenog profila objavljivali i dijelili objave po gradu uz slogan "Radimo i gradimo za bolje Visoko", koštalo je Stranku demokratske akcije dodatnih 3.500.00 KM (preuranjena izborna kampanja).


I predsjednik GO SDA Bihać Šemsudin Dedić je putem medija i profila upoznavao javnost o kandidatu za gradonačelnika, što je povuklo 4.000 KM kazni.


SDA-ovci su svojoj stranci donijeli zasad najveće sankcije - SDA je trenutni rekorder sa oko 36.000 KM sankcija CIK-a.

 

Prati ih Socijaldemokratska partija BiH (SDP) sa oko 25.000 kazni. Između ostalog, SDP-ovci su vodili preuranjenu kampanju u Tuzli, Visokom, Kalesiji, Bugojnu...


Kažnjen je SDP i zbog Zukana Heleza, aktuelnog minista odbrane BiH, koji je putem društvene mreže FB vodio preuranjenu i plaćenu izbornu kampanju.


Dodikov SNSD nabrao je ukupno oko 17.000 KM kazni. Nije daleko ni PDP sa oko 16.000...


Neočekivano, u "vrhu sankcioniranih" je i Demokratski savez (DEMOS), član vladajuće koalicije u RS, sa oko 11,5 hiljada kazni.


Kolicija pod lupom u dva je navrata prijavila stranku Boss-Mirnes Ajanović. Obje su bile "uspješne" pa je Boss zbog preuranjene kampanje kažnjen dva put sa po 4.500 KM - ukupno 9.000 KM.


Politički subjekt "Možemo bolje" u samo dva postupka je kažnjen sa 8.500 KM - jer je putem društvene mreže vodio izbornu kampanju.


Naša stranka je "kraća" za ukupno oko 8.500 KM u ovom valu sankcija, HDZ BiH za 6.500 KM, SDS za 6.000 KM...

 

Kažnjen je čak i Davor Dragičević i to jer je "putem društvene mreže na FB stranici Pravda za Davida vodio izbornu kampanju".


Prijava protiv njega stigla je putem e-maila (ne navodi se ko je autor prijave) i to za "vođenje preuranjenje kampanje Davora Dragičevića koji na FB profilu ističe svoju kandidaturu za gradonačelnika Banje Luke".


Trend je i da stranke prijavljuju jedna drugu.


SNSD "vodi" sa 9:5 u prijavama protiv PDP-a koji je "udarao" i po Narodnom frontu Jelene Trivić (i Front po njima). Međusobnim prijavama su se "udarali" i SNSD i SDS.


Naša stranka je prijavljivala SDA, što je radio i Narodni evropski savez (NES), a SDA "uzvraćao" NES-u. SDP je "išao" na Stranku za BiH.


Hrvatska republikanska stranka prijavila je HDZ BiH za postavljanje plaćenog reklamnog plakata sa logom stranke u općini Busovača.


Ovo javno oglašavanje sankcionirano je sa 3.500 KM. Prijavu je slao i HDZ 1990 protiv HDZ-a.


Veliki broj prijava podnijeli su i Transparency International i organizacija Pod lupom.


Značajan je i broj anonimnih prijava, kao i onih koje se samo vode da su zaprimljene e-mailom.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook