STIŽU PLJUSKOVI

Bh. grad 'izgorio' na paklenih 42,7 stepeni! Juče oboren apsolutni maksimum, a nije ni Neum ni Mostar...

Hronika15.08.24, 09:26h

Bh. grad 'izgorio' na paklenih 42,7 stepeni!  Juče oboren apsolutni maksimum, a nije ni Neum ni Mostar...
Maksimalne temperature na ostalim meteorološkim stanicama bilo su vrlo visoke, ali apsolutni maksimumi nisu nadmašeni

 

 

  

Na području FBIH tokom jučeršanjeg dana (13.august) nadmašen je apsolutni maksimim temperature zraka samo u Zenici. Automatksa meteorološka stanica izmjerila je 42,7 stepeni! 


Predhodni apsolutni maksimum za Zenicu iznosio je 42,6 stepeni i zabilježen je dan ranije tj (12.08.2024. godine). 


Do ovog mjeseca apsolutni maksimum za Zenicu u august iznosio je 41,6 stepeni izmjeren 2017. godine.

 
Maksimalne temperature na ostalim meteorološkim stanicama bilo su vrlo visoke, ali apsolutni maksimumi nisu nadmašeni. U Mostaru je dana 13.08. izmjereno 41,5, Sarajevu 39,7, Gradačcu 39,2, Tuzli i Drvaru 39,0 itd, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.


Narednih dana sunčano i vruće s lokalnim pljuskovima


U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su moguću u Krajini, centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 40, lokalno do 42 stepena. 


U petak, 16. augusta, bit će sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući u centralnim, zapadnim, istočnim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjeren na jugu i jugozapadu zemlje jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno do 42 stepena.


U subotu, 17. augusta, bit će sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno do 42 stepena.


U nedjelju, 18. augusta, bit će sunčano i vruće uz umjeren porast oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su moguću u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Tokom noći porast naoblake praćen kišom i pljuskovima u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, lokalno do 40 stepeni.


U ponedjeljak, 19. augusta, bit će pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine u sjevernim, sjeverozapadnim područjima Bosne i na sjevernu i sjeverozapadu Hercegovine. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjevernih smjerova, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 24 do 30, na sjeveroistoku Bosne do 34 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

 

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook