Ofanziva na Kursk

Ukrajina pokrenula najveći napad dronovima do sada, zarobljeno 100 vojnika, srušen ruski borbeni avion

Front14.08.24, 15:30h

Ukrajina pokrenula najveći napad dronovima do sada, zarobljeno 100 vojnika, srušen ruski borbeni avion
Glavni štab saopćio je kako je avion Su-34, vrijedan oko 30 miliona dolara, tokom noći uništen u borbenoj misiji u ruskom pograničnom području

 

 

Sa novog bojnog polja u Kursku iz minute u minutu stižu nove informacije o brzom napredovanju ukrajinske vojske u invaziji na ruski Kursk.

 

- Ukrajina je izvela dosad najveći napad dronovima na četiri ruska vojna aerodroma - rekao je ukrajinski sigurnosni izvor za Reuters.

 

Prema izvoru, napad je bio usmjeren na potkopavanje sposobnosti Rusije da koristi ratne avione za gađanje Ukrajine letećim bombama.

 

Sky News, međutim, nije mogao neovisno provjeriti tu tvrdnju.

 

Prije toga, vrhovni ukrajinski komandant objavio je da je 100 ruskih ratnih zarobljenika zarobljeno u Kursku.

 

Oleksandr Sirskij prikazan je kako obavještava Volodimira Zelenskog putem video veze u snimci objavljenoj na kanalima društvenih medija ukrajinskog predsjednika.

 

- Jutarnji izvještaj glavnokomandujućeg Sirskog o situaciji u svim važnijim pravcima, posebno u oblastima Toreck i Pokrovsk, kao i o operaciji u regionu Kursk. Ne zaboravljamo ni na trenutak naš istočni front. Naložio sam glavnokomandujućem da ojača ovaj pravac koristeći opremu i zalihe koje trenutno osiguraju naši partneri. Napredujemo u Kurskoj oblasti, jedan do dva kilometra u raznim oblastima od početka dana. Zarobili smo više od 100 ruskih vojnika tokom ovog perioda. Zahvalan sam svima koji su uključeni! - poručio je Zelenski.

 

Pored toga, ukrajinska vojska tvrdi da je uništila ruski borbeni avion iznad Kurska.

 

Glavni štab saopćio je kako je avion Su-34, vrijedan oko 30 miliona dolara, tokom noći uništen u borbenoj misiji u ruskom pograničnom području.

 

Radovi na eliminaciji okupatora, njihove opreme i naoružanja nastavljaju se kontinuirano, navodi se.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook