Vraća se na scenu

Damir Džumhur nakon povratka u 100 najboljih: Još nisam gotov!

Sport14.08.24, 14:09h

Damir Džumhur nakon povratka u 100 najboljih: Još nisam gotov!
Džumhur je odrastao volontirajući kao dječak na ATP Challenger Tour događaju u Sarajevu, svom rodnom gradu

 

 

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur je bio višegodišnji Top 100 igrač na PIF ATP rang listi od 2015-2020. Dospio je čak do 23. najboljeg mjesta na svijetu i osvojio tri trofeja u razdoblju od dvije godine. Kada je nastupila pandemija Covid-19 i stavila Tour na pauzu, Džumhur nije mogao ni zamisliti da će morati čekati četiri godine da se vrati među 100 najboljih. Ali opet je jedan od njih.

 

- U to vrijeme nije bilo lako to prihvatiti - rekao je Džumhur za ATPTour.com.

 

- Znajući da si bio u Top 100 gotovo šest godina, igrao na turnirima na najvišem nivou, igrao na Grand Slamovima i onda te odjednom nema, moraš igrati u kvalifikacijama, moraš igrati više Challengera. Misliš ‘Vratit ću se’, ali to nije tako lako. Onda se dogode određene stvari, ne možeš nastupiti na svom najboljem nivou, nema te i nije lako to prihvatiti - dodaje.

 

Ovaj 32-godišnjak, koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, tiho se penje na ATP Challenger Touru, stazi na kojoj je ove godine osvojio tri naslova: Barletta, Italija; Ostrava, Češka; Zagreb, Hrvatska.

 

Jedan od šest igrača koji su osvojili tri Challenger naslova ove sezone, to je bio nivo koji je Džumhura prvi put doveo u svijet profesionalnog tenisa kada je imao devet godina.

 

Džumhur je odrastao volontirajući kao dječak na ATP Challenger Tour događaju u Sarajevu, svom rodnom gradu. Godine 2003., prve godine turnira, Džumhur je vraćao loptice za 16-godišnjeg Richarda Gasqueta, koji je osvojio turnir na rekordan način. Do danas, Gasquet je urezan u historiju Challengera kao najmlađi igrač koji je osvojio više naslova na tom nivou. Francuz je godinu prije pobijedio u Montaubanu.

 

Ironično, Džumhur i Gasquet su igrali jedan protiv drugog četiri puta na svim nivoima, uključujući i  susret ove godine u polufinalu Manama Challengera.

 

- Jednom kad smo trenirali, rekao sam mu: ‘Znaš li ti da sam ja tebi u Sarajevu dobacivao loptice - kaže Džumhur.

 

Džumhur je upoznao još nekoliko mladih zvijezda prije nego što su postali poznata imena i popeli se unutar Top 10, uključujući Tomasa Berdycha, Jo-Wilfrieda Tsongu, Ernestsa Gulbisa i Janka Tipsarevića.

 

Dick Norman, koji je stigao među 10 najboljih u parovima, igrao je s Džumhurom 2003., iste godine kada je Belgijac stigao do finala i izgubio od Gasqueta.

 

- Imao sam priliku prvi put igrati s profesionalnim igračem — igračem koji je bio Top 100 — dobio sam priliku pitati mogu li s njim odigrati nekoliko poteza. Bio je tako ljubazan, pa smo  to i napravili. Ono doba kad sam bio dodavač loptica bilo je definitivno najbolje doba godine za mene. Jer mogli ste vidjeti neke od najboljih igrača - prisjetio se.

 

- Bilo je to sretno vrijeme za nas djecu. Zaista cijenim što sam imao takvu priliku. San je svakog tenisača kad si mlad upoznati druge tenisače koji su profesionalci - dodaje.

 

Sada je Džumhur izgradio vlastitu profesionalnu karijeru dugu 12 godina. I nakon teške četiri godine, u ponedjeljak se vratio među 100 najboljih po prvi put nakon 10. februara 2020. godine.

 

- U nekim sam trenucima osjećao da je moja igra tu, ali samo mi je nedostajao dio slagalice, a onda je bilo i teških trenutaka, posebno 2022 - rekao je 100. teniser svijeta, koji se povukao u posljednjem kolu Wimbledona kvalificirajući se za ovo godine s rupturom trbušnog kosog mišića.

 

- U jednom sam trenutku pao na 260 i tada sam razmišljao: ‘Što će biti sljedeće? Hoću li se vratiti ili će to biti samo patnja? - zapitao se.

 

Džumhurov najbolji dio karijere došao je od 2017. do 2018. godine, kada je osvojio ATP 250 naslove u St. Petersburgu, Moskvi i Antaliji. Veteran se nada da je njegova nedavna forma samo početak promjene plime.

 

- Još nisam gotov. Ovo nije mjesto gdje želim stati. Samo želim ići korak po korak. Definitivno sam više motiviran [znajući] da sam se vratio među Top 100. Svakako je lijepo vidjeti svoje ime među Top 100 igrača. U dobi od 32 godine još uvijek se osjećam dobro. Zapravo, ovo je godina u kojoj sam se fizički osjećao najbolje u zadnjih nekoliko godina. Ne mislim da su 32 godine staro za tenis i još uvijek mislim da mogu nešto dokazati u tenisu. Prilično sam siguran da mogu još više i da mogu postići još bolje rezultate - zaključuje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook