Predizborne kalkulacije

Borba za fotelju gradonačelnika: U igri Izetbegović, Kapidžić, Ademović... Kome će na kraju pripasti?

Front14.08.24, 13:35h

Borba za fotelju gradonačelnika: U igri Izetbegović, Kapidžić, Ademović... Kome će na kraju pripasti?
Trojka još nije zvanično objavila kakav je njihov dogovor oko pozicije gradonačelnika

 

 

Približava se početak izborne kampanje za lokalne izbore, a stranke po običaju najviše ulažu u kampanju u glavnom gradu, piše Raport.

 

Poseban motiv ima SDA, koja želi da se vrati na vlast u gradskim sarajevskim općinama iz kojih su pometeni na prošlim izborima kada su njene kandidate ubjedljivom pobjedom skinuli kandidati Trojke.

 

Paralelno sa prikupljanjem kampanjom za načelnike općina teku i računice za općinska vijeća gradskih općina iz kojih se onda popunjava Gradsko vijeća Grada Sarajeva koje bira gradonačelnika Sarajeva.

 

Iako je to pozicija koja ima ograničene nadležnosti i 'sitan' budžet, simbolika je jaka i presudna u ovoj igri.

 

S obzirom na to da je trenutna gradonačelnica Banjamina Karić kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo, jasno je da neće pokušavati dobiti još jedan mandat. Dakle, u bubnju će biti nova imena.

 

Već se špekulira da SDA prividno predlaže Faruka Kapidžića, dok u je u pozadini za tu poziciju zainteresirana Sebija Izetbegović.

 

SDA ima dogovor unutar novoformirane lažne trojke da ona podrži kandidate DF-a i SBiH-a za načelnike, a da ove dvije stranke njoj prepuste gradonačelničku poziciju.

 

S druge strane, Trojka još nije zvanično objavila kakav je njihov dogovor oko pozicije gradonačelnika.

 

Prema informacijama Raporta, načelni dogovor je da ova pozicija sad pripadne NiP-u. Ova stranka neće imati svog kandidata u Centru, zbog sukoba sa načelnikom Srđanom Mandićem koji traži drugi mandat, ali je zazuvrat tražila da oni predlože gradonačelnika ukoliko Trojka bude imala većinu u Gradskom vijeću.

 

Naša stranka i SDP su navodni pristali na takvu raspodjelu, jer oni imaju svoje kandidate u tri od četiri gradske općine (Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo).

 

A, unutar NiP-a spominju se dva imena - Samir Avdić i Jasmin Ademović.

 

U NiP-u navodno još uvijek nije donesena nikakva odluka niti se o ovome razgovaralo na zvaničnim stranačkim sastancima, ali se među sarajevskim članstvom već vode lobističke akcije za oba kandidata.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook