više ne praštaju

Ako ovo budete uradili na jednoj od 25 plaža, spremite novčanike: Kazne i do 750 eura

Biznis Klub14.08.24, 10:07h

Ako ovo budete uradili na jednoj od 25 plaža, spremite novčanike: Kazne i do 750 eura
Pušači i oni koji koriste vejp imaju pravo da nastave da puše, ali postoje kazne za bacanje opušaka ili ostataka hrane.

 

 


Zbog rekordnog broja posjetilaca koji ovog ljeta posećuju Španiju, region Kosta del Sol preduzeo je prije početka sezone preventivne mere protiv jednog neželjenog efekta prekomernog turizma o kome se manje govori: uriniranja u moru.

 

Inspiracija za ovu mjeru bio je grad Viga na sjeveru Španije, koji je pre dvije godine uveo kazne do 750 eura za "fiziološko olakšavanje na plaži ili u moru", Marbelja je ispratila taj primjer i više nego udvostručila sopstvenu kaznu (koja je ranije iznosila 300 eura) da odgovara kazni u Vigu.

 

Početkom jula gradski odbornici grada Marbelje u provinciji Malaga glasali su za "da” kada je u pitanju zaštita mora i na taj način usvojena je uredba kojom se zabranjuje podvodno mokrenje na 25 plaža u Malagi.

 

Javno mokrenje je zabranjeno i na kopnu, ali to je nešto lakše policiji da utvrdi. Još uvijek nije poznato kako spasioci prepoznaju turiste koji se krišom vrše malu nuždu u moru.


"Fiziološko oslobađanje" nije jedina zabrana koja se pominje u novom pravilniku, koji tek treba da prođe javnu raspravu pre nego što postane zakon.

 

Ljudima na plaži u Marbelji više neće biti dozvoljeno da se igraju lopticama u vodi, niti da rezervišu prostor sa suncobranom. Postoje i nova pravila o držanju pasa van vode i njihovom ograničavanju samo na plaže za pse.

 

Pušači i oni koji koriste vejp imaju pravo da nastave da puše, ali postoje kazne za bacanje opušaka ili ostataka hrane.


Vigo u sjevernom regionu Galicije ima kaznu od 750 evra za vršenje nužde na moru od 2022, nazivajući to "kršenjem higijenskih i sanitarnih propisa".

 

U međuvremenu, u primorskom Benidormu u Valensiji mogli biste da budete kažnjeni sa ogromnih 660 eura za korišctenje sapuna ili šampona pod tuševima na plaži. Ljetovalište takođe kažnjava pušače (2.000 eura) i one koji uživaju u kasnim noćnim satima: odlazak na plažu između ponoći i sedam ujutru može da vas košta 1.200 eura.

 

Pušenje je takođe zabranjeno na brojnim plažama širom Majorke, Ibice i Menorke.

 

O tome da li je mokrenje u moru dobro ili nije za ljude i životnu sredinu, raspravlja se dugo. Dok neki stručnjaci smatraju da ono ne šteti je ljudski urin je 95 odsto vode, a prisutni natrijum-hlorid, već postoji u morskoj vodi, drugi smatraju da urin može da bude toksičan za životinje iz okeana zbog tih preostalih pet odsto koji sadrže sve – od uree (sa visokim sadržajem azota), bakterija I ostataka iz lijekova.

 

 

(Mondo.rs/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook