Intenzivne borbe

Regija Kursk: Rusi žestokom vatrom uzvratili ukrajinskim snagama

Front13.08.24, 14:43h

Regija Kursk: Rusi žestokom vatrom uzvratili ukrajinskim snagama
Zaustavljeno napredovanje Ukrajine nakon najvećeg napada na rusku teritoriju od početka rata

 

 

Ruske snage uzvratile su u utorak ukrajinskim trupama projektilima, bespilotnim letjelicama i zračnim napadima u akcijama za koje je jedan viši zapovjednik kazao da su zaustavile napredovanje Ukrajine nakon najvećeg napada na rusku teritoriju od početka rata.

 

Ukrajinski vojnici probili su rusku granicu prije sedmicu dana u iznenadnom napadu za koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je usmjeren na poboljšanje pregovaračke pozicije Kijeva prije mogućih pregovora i usporavanje napredovanja ruskih snaga duž fronta.

 

Ukrajina je osvojila dio ruske teritorije, ilustrirajući slabost odbrane ruske granice i nagnavši službenu Moskvu da evakuira najmanje 200.000 ljudi dok je požurila s uvođenjem rezervi i postavljanjem sigurnosne blokade.

 

Ruski ratni blogeri javili su o intenzivnim borbama na frontu kod Kurska dok su ukrajinske snage pokušavale proširiti kontrolu, iako su saopćile da Rusija dovodi vojnike i teško naoružanje i da je odvratila brojne ukrajinske napade.

 

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke bombardera Suhoj Su-34 koji napadaju, kako navodi, ukrajinske trupe u pograničnoj regiji Kursk i snimku pješadije koja napada ukrajinske položaje.

 

(FENA/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook