Natezanja još traju

Direktor Energoinvesta pozvao nadležne, Elek mu poručio: 'Nek' mu SIPA i Tužilaštvo puste gas...'

Front13.08.24, 11:27h

Direktor Energoinvesta pozvao nadležne, Elek mu poručio: 'Nek' mu SIPA i Tužilaštvo puste gas...'
Pojasnio je Elek da ventili neće biti zavrnuti samo da "Energoinvest" primi fakturu

 

 

Sarajevo gas Istočno Sarajevo je poslalo dopis Energoinvestu u kojem navodi kako će 13. augusta (danas) zavrnuti plin zbog neplaćenih faktura.


Iz sarajevskog Energoinvesta ističu da Sarajevo-gas naplaćuje 100 posto veće cijene iako, kako navode, nadležni regulator iz RS-a je naveo da navedene cijene mogu biti fakturisane tek od početka naredne godine, dok iz kompanije Sarajevo-gas, Istočno Sarajevo za N1 kažu da Energoinvest nema para da plati fakturu koju su, kako navode, odbili primiti. 


Mirza Ustamujić, v. d. direktora Energoinvesta, za N1 kaže da je na posljednjem sastanku obje entitetske vlade i nadležnih tijela koja regulišu ovu oblast bilo dogovoreno da će konačnu riječ o cijeni dati regulator za gas iz RS-a.

 

- Dogovor sa posljednjeg sastanka je bio da pribave nadležne dozvole regulatora RS-a koji reguliše taj segment. Elek je rekao da nije dobio te papire, odnosno da je dobio papir da je ta cijena validna od prvog januara 2025. godine. To znači da smo bili u pravu i da Elek mora da izvrši povrat tih sredstava. Danas je cijena 100 posto veća od one koja je dozvoljena, posljednje regulisana cijena - rekao je on za N1.


Ustamujić je pozvao i da se u cijeli slučaj uključi i SIPA i nadležno tužilaštvo.


- Nemamo odgovor da li Sarajevo-gas Istočno Sarajevo ima dozvolu regulatora da obavlja ovu djelatnost iz razloga što se na njihovoj stranici ne nalazi taj podatak da su oni ovlašteni. Mi kada smo se obratili da dobijemo tu informaciju, nismo je dobili. Naša poruka nakon ovih ucjena je da će ovdje biti posla za tužilaštvo, OSA-u BiH, SIPA-u, za organe ove zemlje za to ponašanje - naveo je on.


Osvrnuo se i na sporna pitanja.


- Sporna pitanja se mogu usaglašavati, ali ovdje nema spornih pitanja. Vi ako primijetite u dopisu od gospodina Eleka, on je potvrdio da nema potrebnu dokumentaciju koju je obećao da će dostaviti u roku šest mjeseci od potpisa ugovora. On je to potvrdio da nema. Ako on i dalje smatra da je ta cijena adekvatna koju pruža. Zamislite da vama sutra dođe Elektroprivreda BiH i vašoj televiziji dostavi 100 posto veću fakturu jer neko smatra da to tako treba i mislim da to je svima jasno da to tako ne može - kazao je Ustamujić.


Za Ustamujića je neprihvatljivo ponašanje Nedeljka Eleka, direktora Sarajevo gas Istočno Sarajevo

 

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo gas Istočno Sarajevo, za N1 je odgovorio na prozivke iz Energoinvesta i istakao da je suština da Energoinvest nema para da plati fakturu, a na pozive da se u sve uključi SIPA i nadležno tužilaštvo kaže: 

 

"Nek’ mu SIPA i Tužilaštvo pusti gas."

 

Pojasnio je Elek da ventili neće biti zavrnuti samo da "Energoinvest" primi fakturu.

 

- Oni su odbili da prime fakturu. Po tom istom ugovoru oni plaćaju osam mjeseci, neka prime fakturu, nema veze neka nemaju da plate, ali gas ide normalno pa ćemo da sjednemo da razgovaramo - naveo je.

 

U konačnici cijenu plaćaju građani i Sarajeva i Istočnog Sarajeva kojima će gasni ventili biti zavrnuti.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook