HITNA TELEFONSKA SJEDNICA

Stižu helikopteri iz Srbije: Na prijedlog ministra Nešića odobrena međunarodna pomoć za gašenje požara u BiH

Front12.08.24, 22:32h

Stižu helikopteri iz Srbije: Na prijedlog ministra Nešića odobrena međunarodna pomoć za gašenje požara u BiH
Pomoć je zatražena zbog velikih šumskih požara koji su posljednjih dana aktivni na području Bosne i Hercegovine i čije gašenje je moguće isključivo iz vazduha

 

 


Na prijedlog ministra sigurnosti Nenada Nešića, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na večerašnjoj hitnnoj telefonskoj sjednici usvojilo odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara. 


Pomoć je zatražena zbog velikih šumskih požara koji su posljednjih dana aktivni na području Bosne i Hercegovine i čije gašenje je moguće isključivo iz vazduha.


Ministar Nešić je večeras obavio konsultacije sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i dogovoreno je da već sutra u jutarnjim satima na gašenju požara učestvuju helikopteri iz Republike Srbije, prvenstveno na gašenju velikog šumskog požara na području Zelengore. 


Nešić je poručio da će Ministarstvo sigurnosti BiH nastaviti koordinaciju pružanja pomoći ugroženim područjima s ciljem što bržeg gašenja vatrene stihije i spriječavanja dalje meterijalne štete i ugrožavanja ljudskih života i prirodnih bogatstava, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook