Poruka iz ambasade

Amerikanci opet upozorili Dodika: Secesionisti iz RS-a pokušavaju preuzeti državnu imovinu, to je alarm...

Front12.08.24, 19:20h

Amerikanci opet upozorili Dodika: Secesionisti iz RS-a pokušavaju preuzeti državnu imovinu, to je alarm...
Ambasada SAD-a je fokus stavila na investicije, podijelivši svoj savjet kojeg daju stranim investitorima koji planiraju ulaganja u manji bh. entitet

 

 

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini nastavila je s kritikama upućenim vlastima u Republici Srpskoj, a ovog puta su govorili o neustavnom preuzimanju državne imovine, kao i saradnju sa sankcionisanim firmama u ovom entitetu.

 

Ambasada SAD-a je fokus stavila na investicije, podijelivši svoj savjet kojeg daju stranim investitorima koji planiraju ulaganja u manji bh. entitet.

 

- Potencijalni investitori žele znati gdje je novac prije planiranja ulaganja. State Department je objavio analizu stanja za investicije u BiH za 2024. godine, gdje se investitorima savjetuje rigorozna pravna provjera prije investiranja u Bosnu i Hercegovinu. Važno je izbjegavati izloženost sankcijama SAD-a i potvrditi prava na vlasništvo zemljišta kako bi se izbjegla eventualna uključivanja u nelegalne i/ili neustavne aranžmane - kažu iz Ambasade SAD-a.

 

Dalje napominju da su ovi savjeti posebno važni za entitet RS, gdje je situacija po ovom pitanju kritična.

 

- Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionističke aktivnosti lidera, napori da se neustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka Visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno komplikuju poslovno okruženje - ističu iz Ambasade SAD-a.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook