Oglasili se iz UIO BiH

Hoće li se zaplijeniti imovina Al-Shiddia i šta će biti sa SCC-om i FlyBosnia kompanijom?

Biznis Klub12.08.24, 18:06h

Hoće li se zaplijeniti imovina Al-Shiddia i šta će biti sa SCC-om i FlyBosnia kompanijom?
El-Šidi je vlasnik grupacije u okviru koje posluje i “Sarajevo City Center”, jedini subjekt s kapitalom i imovinom od koje bi država mogla naplatiti svoja potraživanja

 

 

Milionski dugovi propale kompanije “Fly Bosnia”, čiji je osnivač Sulaiman Al-Shiddi, trebalo bi da budu naplaćeni iz preostale imovine ovog saudijskog biznismena.

 

U skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate, nakon što se iscrpe sve mogućnosti naplate od glavnog dužnika, pokreće se pitanje odgovornosti osnivača ili direktora pravnog lica, a ako se njihova odgovornost ustanovi, UIO BiH će donijeti rješenje kojim će, u konkretnom slučaju El-Šidija i direktoricu kompanije Nudžejmu Skenderović, teretiti za dug, koji iznosi više od 3,5 miliona maraka. 

 

- Proces ispitivanja osnovanosti donošenja pojedinačne i solidarne odgovornosti osnivača/direktora je u toku, te, ako se ustanovi osnovanost utvrđivanja pojedinačne i solidarne odgovornosti, plijenit će se lična imovina – kazali su u UIO BiH za Avaz.

 

S obzirom na to da su ranije preduzete sve mjere prinudne naplate od glavnog dužnika “Fly Bosnia”, tokom koje je ustanovljeno da kompanija koja je bankrotirala nema imovine, izvjesno je da će dug za PDV morati biti naplaćen iz ličnih sredstava vlasnika i direktora.

 

El-Šidi je vlasnik grupacije u okviru koje posluje i “Sarajevo City Center”, jedini subjekt s kapitalom i imovinom od koje bi država mogla naplatiti svoja potraživanja.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook