PAVLE PAVLOVIĆ/ OLIMPIJSKA ZASTAVA

Kraj OI u Parizu: Niko nije mahao barjakom sa pet krugova kao legendarni Uglješa Uzelac, gradonačelnik Sarajeva '84.


12.08.24, 11:09h

 

 


Gledao sam zatvaranje Olimpijskih igara u Parizu. Zastava sa pet krugova išla je iz ruke u ruku, ali niko nije znao tim barjakom mahati, čak ni slavni Tom Cruise, kao legendarni Uglješa Uzelac, gradonačelnik Sarajeva u godini 1984.


Iz tih olimpijskih dana Sarajeva, prije 40 godina, i danas privlači fotografija koja je obišla svijet i koje se mnogi radosno prisjećaju. Objektivi su zabilježili trenutak kada Uglješa Uzelac iz ruku Juan Antonia Samarancha, ondašnjeg prvog čovjeka Međunarodnog olimpijskog komiteta, preuzima veliku bijelu zastavu sa pet krugova, što će vječno dominirati sportskim borilištima. Gorostasni prvi čovjek bh. prijestolnice, u erupciji uzbuđenja, grčevito je prihvatio barjak i kao da je želio poletjeti od sreće, silovito mašući zastavom na radost suvremenika.

 

ugljesa-uzelac-oi-zastava-kosevo

Foto: Uglješa Uzelac sa olimpijskom zastavom na Stadionu Koševo 


...U dramatično praskozorje nadolazećeg rata u BiH, u februaru 1992. Godine, pokušao sam u TV emisiji, koju sam vodio, oživjeti sjećanja na najveći, povijesni sportski spektakl u Šeheru, BiH i na prostorima regije, koji se nikada ponoviti neće.
Dakle, imao sam ideju da izazovem gradonačelnika da ponovo istom snagom i emocijama uskovitla zrak u malenom studiju.  U, nadao sam se, simpatičnom naumu pomogao mi je prijatelj Edin Numankadić, poznati bh. likovni umjetnik, koji je te posljednje sarajevske mirnodopske zime bio direktor Muzeja ZOI 84. Od njega sam posudio tu originalnu zastavu, koju sam potom sakrio iza kulisa.


- Sjećate li se kako ste onda veselo mahali zastavom - izazivao sam Uzelca

- Kako da ne!

- Možete li pokazati kako ste to radili?

- Teško je bez barjaka - pokušava izbjeći moju zamku.

- Samo čas da ga donesem.


Tu više povlačenja nije bilo. U trenu se na njegovom licu pojavio onaj isti osmijeh sreće kao kada je na stadionu Koševo oduševio svijet svojim mahačkim sposobnostima. I ovo njegovo posljednje igranje olimpijskog zastavnika bilo je jako, silovito. Izazivajući vjetar nezaboravnih emocija.


U prvim mjesecima rata izgorio je i Olimpijski muzej.  Pitao sam se svih ovih decenija gdje je završila ona zastava iz 1984. što je nakratko posljednji put zalepršala 1992, u počecima mučnog umiranja zemlje što se još ne predaje? Srećom, doznajem da je barjak spašen, sačuvan.


U danima kada Bosnu i Hercegovinu ponovo potresaju turbulencije, pitam se koliko bi jedna zastava, znak mira i sloge među ljudima, pomogla?


Zato sam beskrajno sretan što sam uspio nagovoriti velikog Uglješu Uzelca da još jednom, na žalost, posljednji put u njegovom životu, razmaše onaj barjak koji je donio nova, savremena strujanja, vjetrić nade u našu BiH. Balkanskom igrom sudbine brutalno zaustavljen samo osam godine poslije.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

                                                                                                         
(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook