Napeto u Srbiji

Počeo protest ispred Vlade zbog hapšenja aktivista: Blokirane glavne raskrsnice u Beogradu

Front11.08.24, 19:07h

Počeo protest ispred Vlade zbog hapšenja aktivista: Blokirane glavne raskrsnice u Beogradu
Jedan od osnivača Valjevskog pokreta otpora i jedan od organizatora protesta protiv kopanja litijuma u Valjevu advokat Branko Ivković uhapšen je danas u ovom gradu

 

 

Nakon jučerašnjeg protesta protiv iskopavanja litijuma građani su se okupili ispred Vlade Srbije zbog hapšenja aktivista na blokadama kojima je određena kazna zatvora.

 

Okupljeni građani blokiraju raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša, piše Danas.

 

Okupljenima ispred Vlade Srbije prvi se obratio jedan od organizatora protesta Zlatko Kokanović.

 

„Kao što ste vidjeli, najavili smo da ćemo se okupiti ovde jer je krenula hajka na naše kolege ekološke aktiviste“, rekao je Kokanović.

 

Podsjeća na kazne koje su aktivisti dobili.

 

Kokanović navodi da im se javio i Dragan Simov da im kaže da je policija došla po njega.


Aktivistkinja organizacije Sviće navodi da su Bjelić, Ristić i Dimitrijević dokazali da se država plaši mladih ljudi, kao i da ih je borba protiv Rio Tinta dodatno uplašila.

 

Na današnjem protestu prisutan je lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik Dobrica Veselinović, kao i epidemiolog Zoran Radovanović.

 

Jedan od osnivača Valjevskog pokreta otpora i jedan od organizatora protesta protiv kopanja litijuma u Valjevu advokat Branko Ivković uhapšen je danas u ovom gradu.

 

Ivković je u policiji označen kao jedan od organizatora blokade za koju se najavljivalo na društvenim mrežama da bi mogla da bude organizirana u Valjevu.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook